• Pääkirjoitus

  Body: 

  Monikulttuurisuus on rikkaus, joka tuo mukanaan uusia tapoja nähdä, ymmärtää ja tulkita meitä ympäröivää todellisuutta – samaan tapaan kuin hyvä tieteiskirjallisuus.

  Tämä vaikuttaisi unohtuneen niin surullisilta koiranpennuilta kuin monilta peruspoliitikoiltakin. He tuntuvat purkavan omat pelkonsa ja epävarmuutensa vihaan ja kaipaavan yhteiskuntaa, jossa naiset pysyttelevät hellan ja nyrkin välissä eikä erilaisia ihmisiä ole olemassakaan.

 • Sisällysluettelo

 • Sofia Samatar

  Body: 

  Sofia Samatar
  Kulttuurien rajoilla
     
  Sofia Samatar lukeutuu niihin kirjailijoihin, joiden sukupuoli, kulttuuritausta ja tyylivalinnat ovat saaneet yhdysvaltalaiset traditionalistit barrikadeille. Hän ei kirjoita nopeatempoisia ja helppolukuisia seikkailutarinoita, vaan keskittyy kuvaamaan monikerroksisia ihmiskohtaloita ja kulttuureiden kohtaamisia. Kaiken kruunaa viimeiseen asti hiottu kirjallinen ilmaisu.

  Samatar ei kuitenkaan itse koe, että hänen lähestymistapansa poikkeaisi perinteisestä fantasiasta niin paljon kuin väitetään.

 • Kirja-Arvostelut

  Body: 

  Jeff VanderMeer
  Hävitys

  Annihilation
  Suom. Niko Aula. Like

  Jeff VanderMeer on suomalaisille tuttu nimi Tähtivaeltajan sivuilta jo vuosikymmenen takaa. Hän on nerokas työmyyrä, joka on kirjailijauran ohessa toimittanut vaimonsa kanssa kasoittain laadukkaita antologioita. Tuoreella Eteläraja-trilogiallaan VanderMeer on noussut megatähdeksi, joka niittää kirjallisuuspalkintoja ja valloittaa sydämiä myös valtavirtayleisön puolella.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  ”Jättimäinen paha avaruussikiö ampui jotain mustaa mönjää silmistään!”

  Sotaa ja rakkautta, perhe-elämää ja palkkatappajia, inhimillisiä yksilöitä ja villejä scifi-ideoita. Muun muassa näistä aineksista on leivottu viime vuosien palkituimpiin jenkkisarjakuviin lukeutuva Saga (Like). Brian K. Vaughanin käsikirjoittama ja Fiona Staplesin taiteilema hittisarja on nyt edennyt Suomessa toiseen osaansa.

 • Dvd-arvostelut

  Body: 

  Extracted
  (Suomi-versio, blu-ray)

  Halvanoloinen kansipaperi hehkuttaa, että Extracted (2012) on kuin Inceptionin (3/10) ja The Cellin (3/00) rakkauslapsi. Osuvampi vertailukohta olisi kuitenkin Michel Gondryn ja Charlie Kaufmanin hieno Eternal Sunshine of the Spotless Mind (3/04). Käytännössä Extracted on silti sen verran originelli tapaus, että rinnastukset jäävät turhiksi.

 • Juha Jyrkäs

  Body: 

  Juha Jyrkäs
  kohtaa Kirjakuoriaisen

  Juha Jyrkäs räjäytti itsensä sf-piirien tietoisuuteen vuonna 2014 ilmestyneellä Ouramoinen-teoksella (3/14). Kirja on eeppinen soturirunoelma, joka ammentaa vaikutteita Suomen kansan vanhat runot -teossarjasta, Beowulfista, Conanista ja Manowarin biiseistä.

 • Sukupuolen tulevaisuus tieteiskirjallisuudessa

  Body: 

  Sukupuolen tulevaisuus tieteiskirjallisuudessa
  Cheryl Morgan

  Yhteiskunnan tapa tulkita sukupuolta on tällä hetkellä jatkuvassa muutoksessa. Yhä useammat maat muovaavat lainsäädäntöään huomioimaan sukupuolen moninaisuutta. On vaikea ennustaa, mihin tämä lopulta johtaa. Sukupuoli-identiteetit kehittyvät yhtä nopeasti kuin niiden perässä pysymiseen pyrkivä lainsäädäntö.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  Fantastic Four

  Ihmenelosten valkokangasura on ollut kivinen. Elokuvaversioista ensimmäinen valmistui vuonna 1994, mutta sitä ei laskettu edes levitykseen. Vuosina 2005 ja 2007 yritettiin uudelleen, mutta lopputulokset olivat kovin platkuja. Nyt ei onnistuta sen paremmin.

  Sikasurkean Chronicle-leffan (1/12) ohjanneen Josh Trankin luotsaama Fantastic Four on perinjuurin tylsä tekele. Juoni sutii paikoillaan, ja filmi päättyy siinä vaiheessa, kun sen pitäisi vasta alkaa. Lopputulos muistuttaakin enemmän pitkäksi venytettyä prologia kuin aitoa elokuvaa.

 • Tohtori L -näyte