Sarjakuvat

Pseudomangarintamalta ainakin tutustumisen arvoiseksi uutuudeksi on osoittautunut australialaisen Madeleine Roscan steampunk-henkinen Hollow Fields (Egmont). Toki sen lapsellinen säheltäminen ottaa hetkittäin aivoon, eikä siistin oloinen piirroskaan ole sieltä omintakeisimmasta päästä, mutta onneksi kokonaisuuden kulisseissa muhii enemmän kutkuttavia ideoita kuin Harry Potter -wannabeissä yleensä. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle ne jaksavat itse kerrontaa kantaa.

Aikamoisen harkintakyvyttömältä vaikuttava yhdeksän ja puolivuotias Lucy-tyttö on matkalla uuteen kouluun, kun hän eksyy keskelle synkkää metsää. Siellä hän törmää outoon linnaan, joka osoittautuu valtavaksi nuorisoakatemiaksi. Koska tarjolla on ilmaista opetusta sekä oma asuinhuone, hän päättää asettua taloksi. Paha vain, ettei Hollow Fields ole ihan tavallinen koulu. Siellä valmennetaan hullujen tiedenerojen jälkikasvua rikolliselle uralle. Eikä paikasta pääse pois etuajassa kuin ruumiina.

Niinpä Lucy joutuu perehtymään sellaisiin yllättäviin aineisiin kuin hautojen ryöstämiseen, lajienvälisiin elinsiirtoihin sekä tappajarobottien valmistukseen. Ja tässä koulussa on paras pärjätä, sillä heikointen suoriutuneet karsitaan kerran viikossa jälki-istuntoon - josta kukaan ei ole vielä koskaan palannut.

Rataskoneistoilla pyörivän akatemian henkilökuntakaan ei ole sieltä normaalimmasta päästä. Paikkaa johtaa palasista harsittu raudanluja neiti Weaver, ja oppilaita pitävät ruodussa mm. höyryvoimalla toimiva robosisäkkö Notch sekä kettinkejä suustaan sylkevä säkkiotus Stinch. Elinsiirto- ja biohöyrykirurgiaa opettava hoitsu Ricketts saisi puolestaan Frankensteinin hirviönkin käymään kuumana.

Sarjan huumori ja koululaiskärhämät eivät päätä huimaa, mutta mitäs pienistä.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 2/09:ssä. Mukana mm. Aoi House, Fingerpori 2, Kalkkaro 2, Uni Toivosta, Paholaisen kuiskaus, Kullervo, Jääkarhun sydän, Kapteeni Kuolio ja Kalevankankaan ihmissusi, Poliisitarkastaja Havank, Alix, Valkoinen Tiikeri, Star Wars: Luke Skywalker – Galaksin viimeinen toivo, Kapteeni Britannia, Wolverine: Ase-x ja Coraline.