Alkukuvat

Kaikkien scifi-tapahtumien äiti, isä ja pikkusisko, Finncon-Animecon 2009, jyrähtää Helsinkiin 10.-12. heinäkuuta. Massiivinen sukupolvialus laskeutuu Ruoholahteen ja täyttää Kaapelitehtaan mielenkiintoisilla ohjelmanumeroilla, harvinaisuuksia notkuvilla myyntipöydillä sekä värikkäillä kissankorvilla. Suomen kaikkien aikojen suurimman konvehdin kunniavieraina loistavat kirjailijasuuruudet Alastair Reynolds, George R. R. Martin ja Adam Roberts.

Heistä nostetaan tässä numerossa esiin modernin avaruusoopperan mestari, Alastair Reynolds. Lehteä koristaa hänen uunituore pitkä novellinsa Pandoran lipas, joka on kirjoitettu varta vasten Tähtivaeltajalle. Näin mies itse kertoo asiasta:

"Olisikohan ollut vuosi 2004, kun sain helsinkiläisessä baarissa muutaman tuopin innoittamana idean, että kirjoittaisin Tähtivaeltajaan novellin, joka sitten käännettäisiin suomeksi. Minkä jälkeen tarinan kaikki englanninkieliset kopiot hävitettäisiin. Niinpä minulla olisi novelli, joka on olemassa ainoastaan suomeksi! Ja jos minä tai joku muu maailmalla haluaisi lukea tarinan, se pitäisi ensin käännättää takaisin englanniksi. Se, ettei suomi ole mitenkään yleinen kieli, vain lisäsi ajatuksen hauskuutta."

Katsasta myös Tähtivaeltajan aiemmat Reynolds-paukut eli novellit Tositarina (1/03) ja Zimansininen (1/07) sekä lehdestä 1/03 löytyvä laaja haastattelu. Finnconin muista vieraista George R. R. Martin on esitelty artikkelin, haastattelun ja novellin voimin numerossa 3/03. Adam Robertsin kirjoja taas on käsitelty Kutzpahissa useaan otteeseen.

Lehden sisällöstä mainittakoon lisäksi kauhumaestro Thomas Ligottin esittely ja H. P. Lovecraft -tyylinen novellisuomennos, muistelut kahdesta vastikään kuolleesta scifi-nerosta sekä Petri Hiltusen hauska artikkeli genre-elokuvien kahjoimmista tiedeihmeistä.

Ja opettele ulkoa vanhojen numeroiden alehinnat sivuilta 96-99. Kellari on päässyt niin täyteen, että nyt on pakko saada paikkoja tyhjiksi, joten tarjoamme lehtiä lähes pelkkien postikulujen hinnalla. Tänään on hyvä päivä täydentää Tähtivaeltaja-kokoelmiaan! Tarjoushinnat voimassa näillä näkymin vain kesän ajan.

"Rokkaa kuin nunna kokkelissa!"