Sarjakuvavuosi 2015 Amerikassa

Sarjakuvavuosi 2015 Amerikassa

Sarjakuva on huikea visuaalinen taidemuoto, vahva kuin trinidadilainen turkinpippuri. Monimuotoinen, fantastinen ja ilmaisuvoimainen.

Siksi onkin outoa, että amerikkalaisia laatusarjakuvamarkkinoita hallitsee suvereenista yksi ainoa yhtiö, Image Comics. Alkuun lähinnä kehnoja supersankariväännöksiä tuottanut kustantamo on vuosien mittaan muuttunut tekijälähtöisten sarjakuvahelmien kasvualustaksi. Marvelin ja DC:n ahtaista muoteista vapautetut käsikirjoittajat ja piirtäjät tuuppaavat Imagen kautta maailmalle jatkuvasti uusia huippusarjoja.

Kustantamon ylivoimaa kuvastaa hyvin se, että tähän vuosikatsaukseen päätyi firman ulkopuolelta vain neljä minisarjaa ja kaksi jatkuvajuonista lehteä. Imagen tuotteita mukana on kolmisenkymmentä! Niistä suurin osa on vieläpä selkeää scifiä.

Ikävää on, että ennen niin loistelias Vertigo mataa yhä alamaissa. Toimittaja Karen Bergerin lähdön jälkeen ison V:n tallista ei ole saatu pihalle ensimmäistäkään todella hyvää sarjakuvaa. Yritystä kuitenkin on, sillä vuoden 2015 päätteeksi markkinoille vyörytettiin jälleen uusi satsi tuoreita Vertigo-sarjakuvia. Jättääkö niistä yksikään muistijälkeä aivokuoreen, selviää lähikuukausien aikana.

Mutta sitä ennen päästetään Image irti ja annetaan palaa!

Avaruuden käymättömillä Image-mailla

"Enkelten ja demonien välinen kaikkien sotien äiti on koodattu ihmiskunnan dna:han, se läpäisee unemme ja myyttimme", väittää nimetön mies. Mutta keitä nämä enkelit ja demonit oikein olivat?

Todellisuus heittää häränpyllyä aina, kun puikkoihin päästetään kaaosmaagi Grant Morrison. Tämä pätee myös Nameless-sarjaan, jonka tarkasti nysvätystä taiteesta vastaa Chris Burnham.

Maapalloa lähestyy valtavien rakennelmien peittämä asteroidi, jonka pinnassa komeilee tarunhohtoinen merkki. Kivenmurikalta kantautuu myös lähetys, joka on muinaista enkelten kieltä, eenokia.

Moista ongelmaa eivät tavalliset astronautit pysty ratkaisemaan, joten apuun kutsutaan okkultististen ilmiöiden erikoismies, varjomaailmankaikkeuden unimaisemissakin vaeltava Nimetön. Hän on vakuuttunut, että asteroidi on yli 65 miljoonaa vuotta vanha ase, joka on perua aurinkokunnan viidennen planeetan tuhonneesta muinaissodasta. Sodasta, jossa vastakkain olivat Mardukin jumalaiset asukkaat ja antiuniversumista saapuneet valloittajat.

"Tule kanssamme hedelmättömään vastakohtuun. Kulje kaksoisporttien kautta B-kosmokseen."

Okkultistiset mytologiat toimivat jälleen Morrisonin ponnahduslautana, kun hän sukeltaa syvälle ihmispsyykeen kollektiivisen alitajunnan uumeniin. Mukana on myös kutkuttavaa scifi-kuvastoa, kuten Neuvostoliiton salainen Kuu-tukikohta ja kadonneen sivilisaation luoma massiivinen avaruusartefakti. Tieteishenkinen ihmeen tuntu fuusioituu kuin luonnostaan vieraasta ulottuvuudesta kurkottavien painajaisnäkyjen kanssa – samalla kun lukijan aivot tanssivat kuumeista ripaskaa. Jess!

"Onko olento, jota kutsumme Jumalaksi, siis sotavanki toisesta maailmankaikkeudesta?"

TONI JERRMANIN MASSIIVINEN SARJAKUVAVUOSIKATSAUS JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm:

Southern Cross
Casanova: Acedia
ODY-C
Empty Zone
Runlovekill
Injection
The Dying and the Dead
Descender
Kaptara
Copperhead
Big Man Plans
Airboy
The Fade Out
Jupiter's Circle
Chrononauts
Star Wars
Darth Vader
Princess Leia
Little Nemo Returns to Slumberland
Rat God
Grendel vs The Shadow