Dvd-arviot

Doc Savage: The Man of Bronze
(USA-versio)

Nyt pulputtaa urakalla. Doc Savage on amerikkalainen pulp-sankari, joka seikkaili omassa lukemistossaan 1930- ja 1940-luvuilla. Uusintakierrokselle tarinat pääsivät 1960-luvulla. Hahmo osoittautui niin suosituksi, että sen ympärille laadittiin myös sarjakuvia ja radiokuunnelmia – sekä yksi epäonnistunut elokuvaversio.

Legendaarisen George Palin tuottama ja mm. Logan's Run -leffasta tutun Michael Andersonin ohjaama Doc Savage: The Man of Bronze näyttää kaikin puolin siltä kuin se olisi kotoisin 1950-luvulta. Todellisuudessa filmi on kuitenkin valmistunut vuonna 1975, joten ei ihmekään, että se floppasi lippuluukuilla. Tappajahain rinnalla näin vanhanaikaiselle höpsismille ei ollut enää mitään sijaa. Varsinkin kun elokuva suututti myös Doc Savage -fanit epäonnistuneella camp-asenteellaan.

Heti kärkeen kuullaan patrioottinen John Philip Sousa -marssilaulu, johon on laadittu uudet, Doc Savagen urheutta ylistävät sanat. Naurettava biisi soi elokuvassa useampaankin otteeseen. "Ällös pelkää, mies pronssinen on tääl! Hän ystävä on ihmiskunnan. Hän pyyhkii pois rikollisuuden. Kiitos luojan, hän on tääl! Doc Savage, Doc Savage!"

Löyhästi ensimmäiseen Doc Savage -kertomukseen pohjautuva elokuva käynnistyy Pohjoisnavalta, jossa sankarillamme on salainen iglu-tukikohta. Yksinäisyyden linnakkeessa Doc (Ron Ely) voi tutkia tähtiä, tehdä pilkkirakettikeksintöjä ja lukea kirjoja lämpimän takkatulen ääressä. Herralla on myös tapana meditoida alushousuisillaan lumihangessa.

Seuraavaksi esitellään Docin newyorkilaisessa pilvenpiirtäjässä sijaitseva päämaja ja tämän hupsut kumppanit. Viisikkoon kuuluu nerokas lakimies, huima insinööri, briljantti arkeologi, lahjakas sähkömies sekä porsasta sylissään kanteleva plösö kemisti. Vähänkös naurattaa.

Juoni nytkähtää liikkeelle, kun lannevaatteeseen sonnustautunut intiaani yrittää tappaa Doc Savagen. Takaa-ajon tiimellyksessä punanahka putoaa kuolemaan, joten ainoiksi johtolangoiksi jäävät miehen outo käärmetatuointi sekä kultainen puukko. Liittyisikö murhayritys jotenkin Doc Savagen isän hämäräperäiseen kuolemaan eteläamerikkalaisessa Hidalgon tasavallassa?

Eipä muuta kuin menoksi.

Ja jottei nyt ihan koko juonta paljastettaisi, niin kerrottakoon vain, että tarinaan kytkeytyvät mm. timanttipukuinen miljonäärikapteeni Seas (Paul Wexler), tämän Marilyn Monroeta kanavoiva tyttöystävä (Robyn Hilton) sekä Doc Savageen palavasti rakastuva intiaanityttö (Pamela Hensley). Puhumattakaan ilmassa lentävistä vihreistä kummituskäärmeistä, joista pääsee eroon tuulettimella. Tai pahiksesta, joka nukkuu jättimäisessä kehdossa.

Kai muistin jo mainita kadonneen laakson, jossa kuplii nestemäisiä kultalähteitä? Tuskin ainakaan unohdin Doc Savagen ja kapteeni Seasin sumopainia? Tai lobotomialeikkausta, jonka seurauksena ilkeinkin höhöttäjä muuttuu kiltiksi pelastusarmeijalaiseksi?

Doc Savage: The Man of Bronze on niin uskomaton tekele, että sen hölmöyksien luetteloimiseen menisi Tähtivaeltaja poikineen. Nauru karkaa katsojan suusta tasaisen tappavaan tahtiin – varsinkin silloin, kun tarkoitus ei olisi.

Filmi on harvinaisen kehno myös tuotantoarvoiltaan, eikä puusta veistetty Ely vakuuta lihaksiaan pullauttelevana superblondisankarina. Mieleen nouseekin lähinnä 1960-luvun tv-Batman, mikä lienee moka, kun tavoitteena kuitenkin oli luoda James Bondin kaltainen menestysleffasarja.

Lopputekstien lupaus jatko-osasta nimeltään The Arch Enemy of Evil ei onneksi koskaan käynyt toteen.

"Voihan pomppivat marmeladipäät!"

    Leffa • tai •••••
    Kuva •••
    Lisät •

Traileri, joka pöhköydessään vetää vertoja itse filmille.

TONI JERRMANIN DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm.

Starship Troopers: Invasion
Hansel & Gretel
Death Will Have Your Eyes
Zombie Nightmare
The Guardian
Resident Evil: Retribution