Pääkirjoitus

Nuoren Voiman Liitto on käynnistänyt Novelli palaa! -hankkeen, jonka tarkoitus on parantaa novellistiikan tilaa Suomessa. Valtakunnallinen projekti toteutetaan Kulttuurirahaston apurahan turvin. Syynä tempaukseen on kuulemma se, ettei maassamme lueta ja kirjoiteta tarpeeksi novelleja.

Mitä ilmeisimmin järjestössä ei ole seurattu koko novellialan kehitystä. Julkaistiinhan yksin vuonna 2012 uusia kotimaisia tieteis- ja fantasianovelleja pitkälti toistasataa.

Mutta ehkäpä spekulatiivista fiktiota ei lasketa, koska tarinoissa käytetään väliin "outoja nimiä" ja ne saattavat sijoittua paikkoihin, joita "ei ole olemassa". Tosin näkökanta osoittaisi yksinomaan älyllistä laiskuutta.

Tässä Tähtivaeltajassa kotimaista novellitaidetta edustaa Hannu Rajaniemen tuore Tykhe ja muurahaiset. Rajaniemi itse kuvaa tarinaa Tove Jansson -tyyliseksi tieteiskertomukseksi.

Tykhe ja muurahaiset on jo ehditty valita mukaan Gardner Dozoisin kesällä ilmestyvään Year's Best SF -antologiaan. Lisäksi tarina on nostettu Locus-lehden Vuoden suositeltavat novellit -listalle.

Novellin yhteydessä julkaisemme Hannu Rajaniemen haastattelun. Siinä herrasmieskirjailija kertoo mm. suhteestaan matematiikkaan, transhumanismiin ja avaruusoopperaan.

Lehden toisena tekstinikkarina loistaa ruotsalainen Karin Tidbeck. Hän on noussut vauhdilla tieteiskirjallisuuden tähtitaivaalle. Pari vuotta sitten harva tunsi hänen nimensä, nyt hän on kaikkien huulilla Yhdysvaltoja myöten.

Tidbeckin esittelyn ohessa lehteä koristaa hänen steampunk-henkinen Beatrice-novellinsa.

Jo yli 20 vuotta jatkunut Sarjakuvavuosi-artikkelisetti saa kutkuttavaa jatkoa. Näin mittavaa katsausta amerikkalaisen sarjakuvan kehitykseen ei muualta löydy!

Mitäs vielä? Lepo käynnistää Elävien kuolleiden kesä -sarjakuvan toisen vuosikerran. Ja Petri Hiltunen samoilee tuntikausia ydinsodan jälkeisissä raunioissa.

Ensi numerossa käsittelyyn otetaan kesällä järjestettävän Helsingin Finnconin ulkomaiset kunniavieraat. Luvassa siis Aliette de Bodardin esittely ja Nebula-ehdokkaana paistatellut tarina sekä Peter Wattsin lukuisille palkintolistoille kivunnut hittinovelli.

Nebuloista pulpahti mieleen, että Tähtivaeltajassa 2/12 julkaistu Tom Crosshillin Sirpaleet, tai kymmenentuhatta jäähyväistä, on juuri nyt ehdolla kyseiselle palkinnolle.

Muista myös paita (s. 41) ja patsas (s. 19). Ilman on paha elää!

Toisaalla: Enkelit valtaavat Manhattanin, kun siskoni laskee herneitä.