Elokuvat

Spiderwick Chronicles
- Spiderwickin kronikat

Holly Blackin kirjoittamaan ja Tony DiTerlizzin kuvittamaan kirjasarjaan perustuva Spiderwick Chronicles on yllättävän kelpo lasten fantasiaelokuva. Mark "Freaky Friday" Watersin ohjaus toimii ja toteutus huokuu vankkaa ammattitaitoa. Omaperäisyydellä ei juhlita, mutta siitä huolimatta elokuva uponnee kohdeyleisöön kuin Anduril örkinlihaan.

Eron jälkeen yksinhuoltajaksi jäänyt Helen Grace (Mary-Louise Parker) muuttaa lapsineen metsän siimeksessä sijaitsevaan aavemaiseen sukukartanoon. Freddie Highmoren esittämistä kaksospojista Jared on villiluontoinen kiukuttelija, joka kaipaa isän seuraa. Vastapainoksi Simon on hiljainen ja rauhantahtoinen nössö. Kolmikon täydentää miekkailua harrastava Mallory (Sarah Bolger), joka saa jopa Jaredin väliin ruotuun.

Tapahtumat käynnistyvät välittömästi. Jared löytää talosta salaisen huoneen ja sieltä kielletyn kirjan, joka kuului isoisosetä Arthur Spiderwickille. Teos on erikoinen luonto-opas, jossa paljastetaan ihmisten rinnalla näkymättöminä elelevien keijujen, tonttujen ja muiden fantasiahahmojen salat.

Varoituksista vähät välittävä Jared ryhtyy tutkimaan opusta ja saa kimppuunsa hirmuisen Mulgaratin sekä tämän mörköpeikkoarmeijan. Jos Mulgarat saa kirjan käsiinsä, ovat sekä mukavien taruolentojen että Gracen perheen päivät luetut!

Loppuosa elokuvasta onkin sitten täynnä vauhdikasta säntäilyä, kiperiä tilanteita ja sankarillisia yhteenottoja. Suhteellisen geneerisillä tietokoneökkimönkiäisillä sekä lapsellisella huumorilla höystettynä.

Jänskä seikkailu saavuttaa paikka paikoin taianomaista tunnelmaa, mutta turhan usein mielikuvituksen kutkuttelu hautautuu toiminallisen rymistelyn alle. Niinpä kokonaisuus toimii sitä paremmin, mitä vähemmän fantasiaa ja ikävuosia on päässyt ihon alle kertymään.

Omalla sarallaan Spiderwick Chronicles on kuitenkin onnistunut tuotos, joka varmasti suo lapsikatsojille mieleenpainuvan elokuvakokemuksen.

Toni Jerrman - 3 tähteä

LEFFA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 1/08:ssa.

Mukana mm. Sweeney Todd, Dark Floors, Jumper, Cloverfield, I Am Legend ja Aliens vs Predator 2.