Rakkautta & Anarkiaa -raportti

Rakkautta & Anarkiaa 2018
Elämää, propagandaa ja animaatioita

Taas se tuli ja taas se tappoi. Istumalihakset ainakin. Ne näet joutuivat kovalle koetukselle, kun Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaali vyöryi syyskuun lopussa Helsingin elokuvateattereihin. Tarjolla oli rutkat annokset pitkiä ja lyhyitä leffahelmiä maailman joka kolkalta – sekä kaikista mahdollisista ja mahdottomista aihepiireistä.

Tähtivaeltajan teemojen mukaisesti tähän artikkeliin on valikoitunut kymmenen vinkeää leffaa, jotka edustavat scifiä, kauhua, animaatiota ja Aasiaa. Ne festareiden genre-elokuvat, jotka ovat saapuneet Suomessa jo normaaliinkin levitykseen – kuten Mary ja noidankukka sekä Raja – on puolestaan arvosteltu lehden loppupuolen leffapalstalla.

Rakkautta & Anarkiaa. Siitä ei elokuvafanin taivas enää paremmaksi muutu!

Mandy

No nyt monottaa! Ja kovaa monottaakin. Scifi-leffa Beyond the Black Rainbow'n seuraajaksi Panos Cosmatos runnoo valkokankaille mielipuolisen kauhutykityksen. Mandy (2018) on tulkitsijasta riippuen joko taidehuuruinen kulttiklassikko tai camp-henkinen kalkkunaleivos. Pääosaa esittävän Nicolas Cagen naurettavan yli- ja alinäytelty roolisuoritus viittaa vahvasti kalkkunaan, kaikki muu ensimmäiseen.

Eletään vuotta 1983. Red Miller (Cage) on keskivartalolihava metsuri, joka asuu metsämökissä yhdessä taiteellisen Mandy-tyttöystävänsä (Andrea Riseborough) kanssa. Pariskunnan yhteinen aika kuluu halaillen ja taivasta tuijotellen. Onni kuitenkin loppuu, kun satanistista kulttia johtava Jeremiah (Linus Roache) ihastuu tummasilmäiseen Mandyyn. Koska pimeyden jumala on kertonut Jeremiahille, että aivan kaikki Maan päällä kuuluu hänelle, ei yhden naisen kidnappaaminen ole mikään ongelma.

Tehtävää varten Jeremiahin opetuslapset puhaltavat yössä pyhään sarvitorveen. Tämä kutsu tuo paikalle kolme demonistista motoristia, jotka näyttävät Hellraiser-leffoista tuttujen kenobiittien serkuilta. Tai sitten he ovat vain maallisia hulluja, jotka ovat sekoittaneet aivonsa aivan liian kovalla kamalla.

Mitä kaikkea tämän jälkeen tapahtuu, jääköön paljastamatta, sillä Mandy on julkaistu Suomessa dvd- ja bluray-muodossa. Luvassa on joka tapauksessa villiä psykedeliaa, jumalaista julistusta ja ihastuttavan brutaalia väkivaltaa. Cosmatos ottaa kaiken irti pimeyttä ja värivaloja hyödyntävästä visuaalisesta kikkailusta, joka saa filmin näyttämään paikoin maalaukselta ja hetkittäin silkalta LSD-tripiltä.

Erityishuomion ansaitsee vastikään kuolleen islantilaisen säveltäjän, Jóhann Jóhannssonin, fantastinen musiikkiraita, joka on elokuvassa ensiarvoisen tärkeässä asemassa.

Mandy on kuumeinen houreuni, okkultistinen painajainen, joka ei tunnusta järjen rajoja. Mestariteos.

TONI JERRMANIN R&A-RAPORTTI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana myös:

Dead Mountaineer's Hotel
Sorry to Bother You
Mutafukaz
On Happiness Road
Mirai
Operation Red Sea
Extraordinary Mission
Anna and the Apocalypse
Tigers Are Not Afraid