• KELLY LINK - Kuinka magiaa työstetään

  Body: 

  Hän esittelee sinulle iloisesti rupatellen ihmeellisiä asioita ja mielenkiintoisia ihmisiä. Kuuntelet lumoutuneena ja naurat hänen hauskoille jutuilleen. Yhtäkkiä jotain omituista tapahtuu. Hämmennyt ja haluat kysyä, mitä on tekeillä - mutta kirjailija on kadonnut. Ovi on lukossa. Hän on jättänyt sinut yksin mielikuvituksesi kanssa. Tällaista on lukea Kelly Linkiä.
 • Kelly Link - Linkki elävien ja kuolleiden välillä

  Body: 

  Elokuussa 2005 järjestetyssä Glasgow’n maailmanconissa, niin kuin varmasti kaikissa muissakin maailmanconeissa, yksi hauskimmista ohjelmanumeroista oli iltaisin pidettävät juhlat. Lauantai-ilta oli jo tainnut vaihtua sunnuntaiksi, kun kävin ruotsalaisten juhlahuoneessa hakemassa tölkillisen Guinnesia. Hetken päästä samaan huoneeseen tuli janoisen näköinen Kelly Link ystävänsä seurassa.
 • Antikuvat

  Body: 

  M. John Harrison

  Eilisen mystinen sydän


  (The Course of the Heart)


  (Suom. Einari Aaltonen. Like)

  M. John Harrison kävi viime syyskuussa Suomessa. Vierailun kunniaksi kauppoihin ilmestyi suomennos hänen Eilisen mystinen sydän -romaanistaan.

  Toisin kuin Tähtivaeltaja-palkitussa Valossa, nyt liikutaan kaukana avaruuden korpimailta. Sen sijaan tarjolla on fantastisten tarinoiden ja hallusinaatioiden sävyttämää reaaliproosaa, jonka tyylilliset kosketuspinnat löytyvät Harrisonin muiden romaanien sijasta lähinnä hänen 1980- ja 1990-lukujen novellituotannostaan.

 • Kutzpah

  Body: 

  Nykyistä fantasiabuumia on mahdollista lähestyä monesta eri näkökulmasta. Voidaan jopa kysyä, onko sitä edes olemassa? Menikö se jo ohi vai onko se vasta alkamassa? Ja miksi fantasia ylipäätään on niin suosittua? Ovatko monet fantasiaelokuvat ja -tietokonepelit syitä vai seurauksia? Entä onko uuskummallisilla kirjoilla enää mitään tekemistä fantasian kanssa? Asiaa voi tietysti katsoa myös yleisholistisesta suunnasta ja todeta, että kaikki liittyy elimellisesti kaikkeen.
 • Elokuvat

  Body: 


  Devil’s Rejects

  Rob Zombien ohjaaman Devil’s Rejectsin saapumisesta Suomen teattereihin ei ole mitään hajua. Koska raju raina kuitenkin esitettiin valkokankaalla lokakuun Night Visions -festivaaleilla, ansaitsee se arvostelun myös Tähtivaeltajan sivuilla.

  Zompparimiehen edellinen leffa, House of 1000 Corpses (TV 4/03), lappoi silmille aivan kaiken ja heitti keittiön lavuaarin vielä päälle. Hurtin pilailun ja kammokohtausten kavalkadi hämmästytti ja kummastutti montaa pientä kulkijaa. Nyt liikutaan huomattavasti hillitymmillä linjoilla, vaikka kyseessä onkin eräänlainen jatko-osa tuhannen ruumiin talolle. Devil’s Rejects on tiivis kokonaisuus, jonka 1970-lukulaisen brutaali väkivaltakuvaus ällöttää juuri siten kuin on tarkoituskin.

 • Lukemattomia kirjoja

  Body:   Talvikauden markkinat kuhisevat kiinnostavia kirjoja. Jo julkaistuistakin teoksista mainitsemisen arvoista tavaraa olisi vaikka kuinka paljon, mutta yritetään pitää maltti mielessä.  Grand old lady Kate Wilhelmin faktakirja Storyteller: Writing Lessons and More from 27 Years of the Clarion Writer’s Workshop kokoaa yhteen kokemuksia ja opetuksia koko Clarionin kirjoittajakoulun olemassaolon ajalta. Kiehtova analyysi yhdistettynä käytännöllisiin oppeihin ei voi olla huonoa luettavaa niin kirjoittamisesta kiinnostuneille kuin prosessia ymmärtämään halajaville.
 • Alkukuvat

  Body: 

  Nyt isketään pöytään todellinen Hugo-voittajapaketti! Eli esittelyssä Kelly Link ja Charles Stross, jotka pokkasivat huipputarinoillaan Hugo-palkinnot viime elokuussa järjestetyssä sf-maailmankongressissa. Heidän seuraansa pääset hyppäämään niin artikkelien kuin haastattelujenkin kautta. Linkiltä on lisäksi mukana novellisuomennos, Strossin sanataiteeseenhan tutustuttiin jo Tähtivaeltaja 1/04:ssä.  Link ja Stross edustavat hienosti genrekirjallisuuden eri ääripäitä. Linkin fantastisia tekstejä voisi kutsua jopa maagiseksi realismiksi, kun taas Stross kirjoittaa teknologiapainotteista scifi-proosaa. Oikeastaan ainoa heitä yhdistävä piirre on huumori, jota kumpikin väliin viljelee. Mestariluokan kirjailijoita joka tapauksessa molemmat.  Kotimaista novellistiikkaa edustaa tällä kertaa parin vuoden takaisen Ekoscifi-kirjoituskilpailun voittaja ja Atorox-äänestyksissäkin hyvin menestynyt JK Miettinen.  Syksy 2005 oli kirjajulkaisujen osalta kiitettävän vilkasta aikaa. Joten vaikka arvostelupalsta paisui nyt reilusti yli 10 sivun, osa teoksista jäi odottamaan ensi numeroa. Elokuvapuolelta on syytä nostaa esiin DEFA-dvd-kokoelma, joka sisältää harvinaisia itäsaksalaisia avaruusleffoja. Lisää tällaista! Mukana myös vahakauhuja, jättiapinakalkkunoita sekä William Shatnerin tähdittämä Incubus!  Ja eikun lukemaan!

      

   

 • Rakkautta & Anarkiaa 2005

  Body: 

  Aasian kauhalla

  Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaali on ansiokkaasti esitellyt aasialaista elokuvataidetta suomalaiselle yleisölle jo yli 15 vuoden ajan - kaiken muun kiintoisan tarjonnan ohella. Välillä on nähty parempia vuosia, toisinaan hieman heikompia. Viime syyskuussa järjestetyillä festareilla kallistuttiin valitettavasti jälkimmäiseen suuntaan, vaikka toki noin kahdenkymmenen Aasia-elokuvan joukkoon mahtui muutama hyväkin kokemus.

   

 • Sarjakuvat

  Body: 

  Kahden varhaisen Yoko Tsuno -uudelleenjulkaisun jälkeen olemme saaneet luettavaksemme japanilaiskaunottaren tuoreimpia seikkailuja. Seitsemäs koodi -albumi ilmestyi ranskaksikin vasta viime lokakuussa.  Lähes scifistisiä ulottuvuuksia saavassa tarinassa Yoko matkaa kumppaneineen Amazon-joen syrjäseuduille. Omituinen miljonääri on kutsunut heidät paikalle shakkiottelua varten. Mutta minne edelliset huvijahdille lennätetyt shakinpelaajat ovat kadonneet? Mitä salaisuuksia kätkeytyy uponneen sukellusveneen uumeniin? Ja mikä on pahaenteiseltä kuulostava ovi manalaan? Rautatemppelistä, tsaarista ja Rasputinista nyt puhumattakaan.


 • Lyhyt johdatus Charles Strossiin

  Body: 

  Skotlannissa asuva, vuonna 1964 syntynyt Charles Stross on ehtinyt paljon. Sen siitä saa, kun nuorena aloittaa...  Monille aikaansa seuraaville Stross on tullut alkujaan tutuksi lukuisten palkintojen ehdokaslistoilta. Vaikka hän ei lopulta ole pokaaleja erityisen paljon kahminutkaan, niin jo BSFA-, Locus-, Hugo-, Nebula- ja Sturgeon-ehdokkuudet kertovat kirjailijan tasosta enemmän kuin äkkiä arvaisikaan.
 • Charles Stross puhuu ja kirjoittaa

  Body: 

  Charles Stross on yllättävän pieni mies valtavan partapehkonsa ja isojen, ilmeikkäiden silmiensä alapuolella. Hänellä on kaunis, soljuva puhetapa, jossa ei ole häivähdystäkään skottimurteesta, vaikka mies on asunut Edinburghissa jo pitkään. Hänessä on jotain opettajamaista, jotain jopa näsäviisasta ja nörttimäistä, aivan niin kuin kokonaan mustiin pukeutuneelta kaljupää-varvastossumieheltä sopii odottaa. Mutta puhetta tulee. Niin paljon, että ennen kuin haastattelija on huomannutkaan, nauha on jo loppunut. On vain toivottava, että sille on tarttunut mielenkiintoista asiaa.
 • Uutiskuvat

  Body: 

  Pieni Leffakauppa postittaa

  Suomen monipuolisin dvd-kauppa laajentaa toimintaansa myös postimyyntiin. Pieni Leffakauppa on avannut nettisivuston osoitteessa http://www.pienileffakauppa.fi, joten liikkeen hulppeasta tarjonnasta pääsevät jatkossa nauttimaan muutkin kuin helsinkiläiset ja turkulaiset. Hieno veto Tähtivaeltajan dvd-palstan luotetulta hovihankkijalta.