Kaikkien aikojen ihme kävi toteen: Suomi sai järjestettäväkseen vuoden 2017 Worldconin!
Tämä on pään räjäyttävän hieno saavutus, sillä Worldcon pidetään vain aniharvoin muualla kuin Yhdysvalloissa. Englanninkielisen maailman ulkopuolella tapahtuma on monikymmenvuotisen historiansa aikana vieraillut vain kolmesti: vuonna 1970 Länsi-Saksassa, 1990 Hollannissa ja 2007 Japanissa. Ja nyt se tulee Suomeen!
Worldcon on sf-maailman ylivoimaisesti tärkein vuosittainen tapahtuma, joka kerää aina paikalle kasapäin kirjailijoita sekä tuhansia harrastajia ympäri maailman. Lisäksi tapahtumassa jaetaan alan tärkeimmät palkinnot, Hugo-pystit. Monipuolista ohjelmaa siis riittää joka lähtöön.
Helsinki voitti äänestyksessä selvin lukemin kilpailijansa Yhdysvalloista, Kanadasta ja Japanista. Kiitos tästä kuuluu laajalle vapaaehtoisten joukolle, joka on jo vuosia tehnyt väsymättä töitä ja markkinoinut suomalaista sf-fandomia alan ulkomaisille harrastajille. Moisen luottamuksen rakentaminen on vaatinut uskomattomia ponnistuksia. Nyt on jäljellä vielä näytön paikka.
Vapaaehtoisvoimin järjestettävä Worldcon 75 valtaa Helsingin Messukeskuksen 9.–13. elokuuta vuonna 2017. Tapahtuman virallisina kunniavieraina paistattelevat Nalo Hopkinson, Walter Jon Williams, Johanna Sinisalo, John-Henri Holmberg ja Claire Wending. Heidän lisäkseen Helsinkiin saapuu varmuudella lukuisia muitakin kovia nimiä, joita ei Euroopassa ihan joka vuosi nähdä.
Tätä tapahtumaa ei kannata jättää väliin, sillä toista vastaavaa tilaisuutta tuskin tulee vuosikymmeniin.
Ainutlaatuista Worldconia odotellessa ehdit vielä lukea muutamankin Tähtivaeltajan. Tässä numerossa esiin nostetaan kiehtova nigerialais-amerikkalainen kirjailijatähti Nnedi Okorafor sekä Norjassa valtavan suosion saavuttanut Siri Pettersen.
Okoraforin tarinat liikkuvat afrikkalaisissa maisemissa ja tuovat tieteiskirjallisuuteen aivan uudenlaista näkökulmaa. Hänen kirjojaan on vaikea laskea kesken käsistään.
Pettersen ammentaa puolestaan aiheensa skandinaavisista mytologioista ja oman elämänsä kipupisteistä. Lopputulos on omaleimaista, vangitsevaa fantasiaa.
Kotimaisena novellina pöytään lyödään Inkeri Kontron lyhyt mutta sitäkin iskevämpi Jahti.
Kirjallisuuden lisäksi käsittelyssä ovat onnistunut Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaali, J. R. R. Tolkienin luomassa maailmassa seikkaileva Middle-earth: Shadow of Mordor -tietokonepeli sekä hullun lailla irrotteleva Transformers vs. G.I. Joe -sarjakuva.
Eikä pidä unohtaa Kari Sihvosen jouluista Tohtori L -episodia tai tavallistakin mittavampaa sarjakuva-arvostelupalstaa.
Lukemisiin!