Alkukuvat

Jabba-dabba-duu!

Helsingin Kirjamessuilla vierailleen skottikirjailija Hal Duncanin juuri suomennettu Vellum räjäyttää tajunnan! Yhdessä vuoden 2010 syksyllä ilmestyvän Muste-jatko-osan kanssa se muodostaa kokonaisuuden, joka nousee sf-kirjallisuuden suurimpien klassikoiden, kuten Samuel R. Delanyn Dhalgrenin ja Gene Wolfen The Book of the New Sunin, rinnalle.

Duncan on ensimmäinen kirjailija, joka uhrataan uuden Tähtivaeltajan kryosohvalla -palstan alttarilla. Siinä haastateltaville heitetään sanoja sekä nimiä, joiden pohjalta he kertovat urastaan, elämästään ja ajatuksistaan. Ensi vuonna samaan rääkkiin joutuvat mm. Alastair Reynolds ja Steph Swainston.

Duncanin haastattelun kylkiäisenä on hänen räjähtävän vauhdikas Ministerin viimeinen oljenkorsi -novellinsa. Se marssittaa esiin useita Vellum-romaanista tuttuja hahmoja, Jack Flash etunenässä. Tarina on aiemmin ilmestynyt vain rajattuna painoksena Farah Mendlesohnin toimittamassa Glorifying Terrorism -antologiassa (2007). Nopeasti loppuunmyyty kirja kyseenalaistaa Iso-Britannian tuoreet terrorisminvastaiset lait, jotka rajoittavat ilmaisunvapautta monin eri tavoin.

Tässä lehdessä esitellään laajasti myös Helsingin Finnconissa kansaa riemastuttanut brittikirjailija ja scifi-tutkija Adam Roberts. Hervottoman erikoisista romaani-ideoistaan tunnetun Robertsin tuotannon syövereihin sukeltaa luottotoimittajamme Aleksi Kuutio. Laajan artikkelin lisäksi herra Säännöllinen Kuusitahokas on tarttunut kirjailijan pään sisäisiin maisemiin vinkeässä haastattelussa. Paketin kruunaa Robertsin essee, jossa hän pohtii ihan akateemisen oikeasti, millä perustein musiikki voidaan määritellä science fictioniksi!

Duncan- ja Roberts-kokonaisuuksien ohessa kansien väliin on sujautettu mm. Tähtivaeltajan novellikilpailun voittanut Marika Riikosen tarina Terveisiä älylliseltä elämältä.

Vaikka sivuja on nyt peräti 116 kappaletta, niin aivan kaikki suunniteltu ei mahtunut mukaan. Niinpä osa arvosteluista jouduttiin siirtämään seuraavaan numeroon. Mutta ei hätää, kyllä ne sieltä tulevat. Kuten moni muukin mielenkiintoinen juttu: George R. R. Martin, Ellen Kushner, Hannu Rajaniemi, Markos ja niin edelleen.

Nauti kybällä Tähtivaeltajan antimista!