Sean Stewart - Perhemagiaa

Sean Stewart on siitä erikoinen kirjailija, että hänellä on miljoonia lukijoita ympäri maailmaa - siitäkin huolimatta, että hänen kirjojaan ei ole myyty kuin murto-osa tästä luvusta. Miten ihmeessä?

Sean Stewart on mies parhaassa iässä, eli 42-vuotias. Ei siis mikään ihme, että hän on juuri tällä hetkellä uransa huipulla. Mutta ei mennä asioiden edelle, vaan aloitetaan ihan alusta.

Sean syntyi Teksasissa vuonna 1965 ja muutti vanhempiensa kanssa kolmevuotiaana Kanadaan, Edmontonin Albertaan. Uratoiveet selvisivät varsin pian, sillä Sean sai seitsemänvuotiaana lahjaksi Hobitin - sen kirjan, ei aitoa - ja päätti, että hänestä tulee kirjailija. Herran haastattelusta selviää tarkemmin, mikä päätöksen syynä oikein oli.

Sean vietti kesät isoäitinsä luona Teksasissa ja muun ajan kylmässä pohjoisessa. Tarvitseeko edes sanoa, että tämä näkyy hänen teoksissaan harvinaisen selvästi?

Palkintopystejäkin on ehtinyt takanreunalle kertyä. Jo hänen ensimmäinen romaaninsa Passion Play (1992) voitti Kanadassa Aurora-palkinnon vuoden parhaana kanadalaisena spefi-teoksena. Sitä seurannut fantasiaromaani Nobody’s Son (1993) teki saman tempun. Eniten kiitosta on kerännyt vuonna 2000 ilmestynyt Galveston, joka nappasi arvostetun World Fantasy Awardin.

Yhteensä kirjoja on tätä nykyä koossa yhdeksän. Huonoimmillaan ne ovat kelvollista luettavaa ja parhaimmillaan äärimmäisen nautittavaa tavaraa.

Stewartista voisi kertoa vaikka kuinka paljon pieniä hilpeitä tarinoita. Kuten esimerkiksi sen, että hänen miekkailuharrastuksensa kohokohta sijoittuu vuoteen 1976. Tuolloin hän voitti 11-vuotiaana Albertan piirimestaruuden päihitettyään hurjissa koitoksissa kaksi 9-vuotiasta vastustajaansa. Maininnan arvoista lienee myös se, että hän suolasi murrosikäisenä teatterin myyntikojussa kaupittelemiaan donitseja, sillä näin asiakkaat tulivat myöhemmin ostamaan lisää juotavaa. Koska tämä kuitenkin on kirjallisuusaiheinen artikkeli, keskitymme seuraavassa enemmän Stewartin kirjalliseen tuotantoon kuin nuoruuden hullutuksiin.

ALEKSI KUUTION MASSIIVINEN SEAN STEWART -ARTIKKELI JATKUU TÄHTIVAELTAJA 4/07:ssä. MUKANA MYÖS SEAN STEWARTIN HAASTATTELU!