Rakkautta & Anarkiaa - Aasiasta kajahtaa

Suomen muikein elokuvatapahtuma, Rakkautta & Anarkiaa -festivaali, juhli tänä syksynä jo 20-vuotiseksi venynyttä taivaltaan. Tavalliseen tapaan tarjolla oli enemmän kuin riittoisasti hyviä ja kiintoisia leffoja Maapallon joka kolkalta.

Tähtivaeltajassa R&A on ollut säännöllisesti esillä jo toisesta, vuonna 1989 järjestetystä festivaalista lähtien. Syystäkin, sillä näin avartavaa katsausta elokuvailmaisun eri muotoihin ei Suomessa muuten ole ollut mahdollista nähdä. Juuri Rakkautta & Anarkiaa on ensimmäisenä esitellyt niin Hongkongin visionäärit, animen mestarit kuin ylipäätään Aasian suunnalta ponnistavat filmiherkut. Ja hyvin pidettiin kuti tällä saralla myös juhlavuonna 2007.

Anime

Festivaalien suosituin anime oli sivulla 86 arvosteltu Maameren tarinat. Se ei pahemmin säväyttänyt, mutta onneksi ne kolme muuta animaatiota edustivatkin sitten korkeinta mahdollista parhautta.

Tähtivaeltajassa useaankin otteeseen ylistettyyn Taiyo Matsumoton Black & White -mangaan perustuva Tekkonkinkreet (2006) yksinkertaisesti räjäyttää pään. Upealla animoinnilla toteutettu elokuva noudattelee uskollisesti niin alkuperäisen teoksen huikeaa juonta kuin omintakeista graafista asuakin. Liike, värit, äänet ja hämmästyttävän yksityiskohtaiset kaupunkitaustat vain lisäävät kokonaisuuden rikkautta. Täyteläistä hurmosta!

Leffan sydämessä on kaksi kovaa katulasta, Black ja White. He pomppivat Treasure Townin kaduilla, katoilla ja sivukujilla kuin omistaisivat koko kaupungin. Tasapaino uhkaa kuitenkin järkkyä, kun yakuza-jengi päättää ottaa paikkakunnan haltuunsa. Ja tämän päämäärän saavuttamisessa ei keinoja kaihdeta.

Kuulostaa ehkä moneen kertaan nähdyltä, mutta Tekkonkinkreet on jotain aivan muuta. Vanhassa autonrämässä asustelevien Blackin ja Whiten hahmoihin on onnistuttu upottamaan sellaista inhimillisyyttä, että harvoin kokee. Erityisesti iloluontoinen White on naiivissa viattomuudessaan valloittava. Myös poikien keskinäinen ystävyys on hienosti kuvattu, kumpikaan ei tule toimeen ilman toisen tukea. Mutta kohtalo voi olla kovinkin karhea.

Huikeiden kamera-ajojen tukema, villisti kulkeva tarina ei tunnusta minkäänlaisia lajityyppien rajoja. Aivan luontevasti juoneen uppoaa niin draaman, toiminnan kuin fantasiankin piirteitä. Söpöilyyn ei kuitenkaan sorruta missään vaiheessa, vaikka tunteita soitetaankin vahvasti. Kasvaminen ja pärjääminen, valinnat ja moraali, yhteys ja menetys, niistä on elämä tehty.

Tekkonkinkreet on julma ja kaunis kaupunkisatu aikuisille. Monitasoinen, vertauskuvallinen taideteos, joka tarttuu kraivelista eikä päästä enää koskaan irti. "Hello, this is Japan, planet Earth. Agent White is calling."

TONI JERRMANIN R&A-RAPORTTI JATKUU TÄHTIVAELTAJA 4/07:ssä. Mukana mm. Paprika, Aachi & Ssipak, Like a Dragon, Dai Nipponjin, Retribution, I'm a Cyborg But That's OK, Breath, Dasepo Naughty Girl, Bloody Tie, Triangle ja Tabunfire - Dynamite Warrior.