Uutiskuvat

Johanna Sinisalo maailmalla

Johanna Sinisalon Finlandia-palkitun Ennen päivänlaskua ei voi -romaanin jenkkiversio Troll - A Love Story on kerännyt runsaasti kiitosta paikallisilta kriitikoilta. Lisäksi kirja on ollut vahvasti esillä James Tiptree Jr. -palkintolautakunnan pohdinnoissa. Kuinka kisassa käy, selviää heinäkuun alussa järjestettävässä Gaylaxiconissa, jossa pysti jaetaan.

Romaanin brittiversio Not Before Sundown on puolestaan päässyt Dublinin kaupunginkirjaston myöntämän kansainvälisen IMPAC-kirjallisuuspalkinnon pitkälle ehdokaslistalle. Mukana on tosin vielä 150 teosta, joten matkaa 100 000 euron pääpalkintoon riittää. Kymmenen loppukilpailuun nousevaa kirjaa ilmoitetaan maaliskuun alussa ja lopullinen voittaja kesäkuun puolessa välissä.

Maaliskuussa ilmestyy sitten myös Sinisalon toimittama ja brittiläisen Dedalus-kustantamon julkaisema The Dedalus Book of Finnish Fantasy -novelliantologia. Näin Suomen genrekirjallisuus ottaa jälleen yhden tärkeän askeleen kohti yleistä tunnettavuutta!

Eikä tässä toki vielä kaikki. Johanna Sinisalo on nimittäin kutsuttu vuoden 2006 Easterconin erikoisvieraaksi! Concussion-nimeä kantava, Brittein saarten suurin vuosittainen sf-kongressi järjestetään Glasgow’ssa Skotlannissa 14.-17. 4. 2006. Tapahtuman pääkunniavieraana paistattelee itse M. John Harrison.

Tulleet sarjikset

DC. Itsensä Michael Moorcockin käsikirjoittama ja Walter Simonsonin piirtämä Elric: The Making of a Sorcerer kertoo ajasta, jolloin legendaarinen albiinosankari on vasta nuorukainen. Elric käy läpi unitehtävinä suoritettavaa koulutusta, joka valmistelee häntä Melnibonén prinssiksi. Mutta kovinkaan moni ei ole vakuuttunut, että hänestä ylipäätään on tähän tehtävään...

Hyvin tehdylle fantasiasarjakuvalle luulisi löytyvän kysyntää, vaikkei tämä 1980-luvun romaanisovitusten rinnalle ylläkään. Toisaalta kiinnostusta lisää se, että nyt käsissä on aivan ennennäkemätöntä tarinointia.

Wildstormin puolelta saapuu sitten ihmeen tuntua soittelevaa avaruusscifiä. Ocean on Warren Ellisin kirjoittama ja Chris Sprousen kuviksi taivuttelema kertomus, jossa Jupiterin Europa-kuun hyisistä valtameristä löytyy jotain todella yllättävää. Nimittäin kasapäin miljardi vuotta vanhoja sarkofageja, joissa uinuu suuresti ihmisiä muistuttavia muukalaisolentoja.

Tapausta lähtee selvittämään Yhdistyneiden kansakuntien erikoisagentti. Europaa kiertävä YK:n tutkimusasema ei ole kuitenkaan ainut taho, joka on saanut vihiä tästä ihmeestä, sillä paikalla leijuu myös kokonaisia valtioita omistavan tietokoneyhtiön asetekninen koelaboratorio.

Oceanissa viehättää eniten sen aidosti tieteiskirjallinen asenne sekä monet mielenkiintoiset scifistiset yksityiskohdat. Mitähän salaisuuksia tarina vielä sisäänsä kätkeekään...

Ellisin maineeseen nostama Authority-supersankariryhmä on miehen pitkän pestin jälkeen kohdannut niin ylä- kuin alamäkiäkin. Ainakin alkuasetelmansa perusteella sitä parempaa puolta edustaa Ed Brubakerin ja Dustin Nguyenin minisarja Revolution. Koko touhu näet lähtee liikkeelle ajatuksesta, että sankariemme kyllästyttyä Amerikan omia etuja ajaviin johtajiin he yksinkertaisesti kaappaavat vallan itselleen. Valkoisesta talosta käsin kun on hyvä ajaa läpi poliittistaloudellisia uudistuksia, jotka parantavat koko kansan elämää ja Maapallon tilaa. Valitettavasti maailman parantaminen ei kuitenkaan osoittaudu aivan näin helpoksi...

Nyt sietää toivoa, että lupaavasta lähtökohdasta saadaan irti myös älykästä sarjakuvaa. Eikä sorruta pelkkiin uudenlaisiin taisteluihin.

ROPPAKAUPALLA LISÄÄ LISÄÄ SARJAKUVA-, ELOKUVA- JA KIRJALLISUUSUUTISIA TÄHTIVAELTAJA 4/04:ssä.