DVD-kuvat

Bubba Ho-Tep

- Collector’s Edition

(USA-versio)

Joe R. Lansdalen paperille kirjaama Bubba Ho-Tep -novelli ilmestyi suomeksi vuonna 1997 - Kultaisella Moottorisahalla palkitussa Himon anatomia -novelliantologiassa. Viisi vuotta myöhemmin tämä kajahtanut taideluomus kääntyi myös elokuvaksi Phantasm-mies Don Coscarellin toimesta.

Vastaavanlaista menoa ei valkokankailla aiemmin olekaan nähty. Katsojat nimittäin kuljetetaan Itä-Texasin Mud Creekissa sijaitsevaan vanhainkotiin, jossa vuoteenomana makaa vuosien saatossa pahasti raihnaantunut Elvis (Bruce ”Evil Dead” Campbell). Laitokseen on majoittunut myös musta vanhus (Ossie Davis!), joka väittää olevansa todellisuudessa John F. Kennedy. Ja ikään kuin tämä ei vielä riittäisi, on hoitolan asukkien kiusana egyptiläinen muumio, joka öisin vaeltaa cowboy-bootseissaan imemässä sieluja vastustuskyvyttömiltä eläkeläisiltä!

Huikeista ainesosistaan huolimatta Bubba Ho-Tep ei ole pelkkää räävitöntä kauhukomediaa. Sillä on myös sydän sekä sanottavaa. Erityisesti Campbellin esittämästä Elviksestä kasvaa sympaattinen hahmo, joka ylipäätäänkin kuvastaa hyvin vanhuuden mukanaan tuomaa arvostuksen ja elämänilon menetystä. Jopa Kuningasta kohdellaan vanhainkodissa kuin aivotonta pikkulasta. Noh, kukaan ei tosin usko, että vuoteessa makaisi oikea Elvis peniksensä mätäpaiseesta valitellen...

Mutta onko kävelytuen avulla köpöttelevästä läskimahaisesta Elviksestä ja pyörätuolilla vipeltävästä ex-presidentistä pistämään kovaa kovaa vasten? Pystyykö dynaaminen kaksikko päihittämään muinaisen sielusiepon, joka raapustelee vessanseinään hieroglyfiloukkauksia faaraoiden ruokatottumuksista ja Kleopatran sänkyhommista? Tule tappelemaan sieltä, senkin kuollut kusiläjä!

Elokuva noudattelee kiitettävän uskollisesti alkuperäisen novellin tarinointia aina loppuratkaisua myöten. Toteutus on pääosin onnistunut, vaikka kulkeekin välillä löysänlaisesti. Sekään tuskin on ongelma, mikäli kertomus ei ole entuudestaan tuttu. Tarjolla on sen verran runsaasti hämmästyttävän vinkeitä elementtejä, että niiden seurassa on vaikea tuntea aikaansa pitkäksi.

Leffa ••••

Kuva ••••

Lisät ••••

Ekstramateriaalia on runsaasti. Heti kärkeen päälle vyöryy lähes puolituntinen Making of, jossa ääneen pääsevät niin Lansdale, Coscarelli, Campbell kuin moni muukin leffan parissa työskennellyt. Jutut ovat aika peruskauraa elokuvan ideoinnista aina kuvauksiin asti, mutta pätkän omalaatuisuus ja independent-status tuovat mukaan tavallista mielenkiintoisempia pointteja.

Ja ei, en yhtään ihmettele, että nyky-Hollywoodin paskanjäykät studiot ja levittäjäyhtiöt eivät missään vaiheessa innostuneet tarttumaan elokuvaan, jota on mahdoton kategorisoida ja jonka pääosassa on kaksi raahustavaa vanhusta... Hienoa kuitenkin, että Bubba Ho-Tepistä on kasvanut festivaalihitti ja amerikkalaisten taideteattereiden kulttisuosikki!

Muumiohahmon tekemiseen uhrataan sitten nelisen minuuttia ja Bruce Campbellin Elvis-maskeeraukselle parikymmentä. Still-kuvia on isot kasat, lopetin laskemisen 50 kohdalla. Poistettuja kohtauksia on viiden minuutin edestä. Lisäksi Lansdale lukee ääneen osan alkuperäisestä novellista, ja perässä hiihtävät kasa trailereita sekä kökkö musavideo. Eikä sovi unohtaa 12-sivuista lehdykkää, joka sisältää Campbellin kirjeen katsojille sekä kommentoitua fotomatskua.

Mutta parhaat viimeiseksi: itse elokuva on varustettu kahdella eri kommenttiraidalla. Jo Coscarellin & Campbellin raina on erittäin kuunneltava, mutta itsensä Elviksen levoton kommentointi se vasta räjäyttääkin aivot lopullisesti kaakkoon! Luvassa on huikeita muisteluita miehen kukoistuksen ajoilta sekä ihmettelevää piikittelyä tästä teko-Elvis-elokuvasta. Jauzaa!! Juhlaa!!!

Toni Jerrman

DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/04:ssä. Mukana mm. LADY TERMINATOR, DEATH MACHINE, BATTLE ROYALE II, MACABRE, CASE OF THE BLOODY IRIS, TOWER OF EVIL, ELVIRA’S HAUNTED HILLS, BABERELLAS, STAR BALLZ, CORTO MALTESE, DARK CRYSTAL, THX 1138 ja SWORD IN THE MOON.