Vertigo-tv-sarjat

Saarnaaja, Saatana ja kuollut nainen
Vertigo-sarjakuvat valtasivat television

Amerikkalaiset tv-tuottajat ovat työstäneet näyteltyjä supersankaritelevisiosarjoja iät ja ajat. Teräsmies päätyi kotikatsomoihin jo 1950-luvun alussa, Lepakkomies seuraavan vuosikymmenen lopulla. Harvoin, jos koskaan, on sarjakuvasankareiden tv-vyöry ollut silti yhtä massiivista kuin nyt.

Trendin mielenkiintoisinta antia ovat aikuislukijoille suunnatun Vertigo-linjan tv-sovitukset: Preacher, Lucifer ja iZombie. Kaikista niistä on ilmestynyt jo vähintään kaksi tuotantokautta, mutta pahimpien juonispoilereiden välttämiseksi artikkeli keskittyy vain sarjojen ensimmäisiin vuosikertoihin.

Saarnamiehen uskonkriisi

"Jumala on tulossa! Bikinivahaus nyt 50 prosentin alennuksella!"

Garth Ennisin ja Steve Dillonin suomeksikin paraikaa julkaistavaa Preacher-sarjakuvaa (2/16 & 4/16) on yritetty kääntää valkokankaille tai tv-ruutuun jo yli kymmenen vuoden ajan. Valmista saatiin vasta vuonna 2016. Ansio tästä kuuluu pitkälti projektia intomielellä ajaneille Seth Rogenille, Evan Goldbergille ja Sam Catlinille. Televisiotuotannoksi Preacher on erinomaisen vänkä pläjäys, vaikkei se alkuperäisen sarjakuvan tasolle kohoakaan.

Tapahtumat käynnistyvät, kun tähdenlennon kaltainen voima matkaa kohti Maapalloa. Maassa se sinkoutuu ensitöikseen afrikkalaiseen saarnaajaan, joka julistaa olevansa valittu profeetta – kunnes räjähtää verimössöksi seurakuntalaistensa päälle. Pian tämän jälkeen televisiouutiset kertovat myös rakastetun näyttelijän, skientologipastori Tom Cruisen verenhuuruisesta poismenosta.

Toisaalla, Teksasissa ex-konna, nykyinen luuserisaarnaaja Jesse Custer (Dominic Cooper) kipuilee puoliautiossa kirkossaan. Viskinjanoisen miehen seurakunta on sekalaista junttisakkia ja huolet sen mukaisia. Yhtä kiusaa vanhainkodissa asuva äiti, joka soittelee päivittäin aikamiespojalleen haukkuakseen tämän lyttyyn. Toinen hakkaa vaimoaan ja lapsiaan. Suurin osa rupuisen Annvillen asukkaista ei vaivaudu kirkkoon lainkaan.

Tämä kaikki muuttuu, kun outo valoilmiö sujahtaa Jessen ruumiiseen ja antaa tälle kyvyn käskyttää ihmisiä sanoillaan. Jesse uskoo, että voima on Jumalan lähettämä ja että hänen elämänsä tarkoitus on sen avulla käännyttää koko Annville Jumalan huomaan. Tässä vaiheessa tosin kannattaa varoa, mitä suustaan päästää: jopa vihapäissään lausuttu "Painu Helvettiin!" -kehotus kun muuttuu auttamatta todeksi.

TONI JERRMANIN ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.