Pääkirjoitus

Konservatiivisuus on kukkua. Tieteiskirjallisuuden tehtävä on katsoa eteenpäin. Etsiä merkityksiä, luoda ymmärrystä ja visioida huomista. Hyvä scifi tulkitsee aikamme ilmiöitä, levittää tasa-arvoa ja auttaa hyväksymään ihmisyyden moninaisuuden.

Tähän tarvitaan erilaisista kulttuuritaustoista ponnistavia kirjailijoita. Viime vuosina heitä onkin vyörynyt englanninkielisille kirjamarkkinoille kiitettävän runsaasti – mikä on näkynyt selkeästi myös Tähtivaeltajan sivuilla.

Yksi uusista äänistä on Karibianmerellä sijaitsevasta Barbadoksen saarivaltiosta kotoisin oleva Karen Lord. Hän käsittelee sosiologisissa romaaneissaan mm. postkolonialistisia teemoja – ja ammentaa aiheensa vaikkapa senegalilaisesta kansanperinteestä.

Lordin kiehtovaan tuotantoon tutustutaan Merja ja Sari Polvisen kirjoittaman kattavan artikkelin kautta. Haastattelulainauksilla rytmitettyä esittelyä täydentää Lordin novelli Neuvosvaris. Se on kirjoitettu Ann ja Jeff VanderMeerin toimittamaa Bestiary-antologiaa varten. Opus ei ole kuitenkaan vielä ilmestynyt, joten tämä on tekstin maailmanensi-ilta.

Viime vuonna menehtynyt skottikirjailija Iain M. Banks ei pelännyt käsitellä vakavia yhteiskunnallisia teemoja romaaneissaan. Miehen vauhdikkaiksi avaruusoopperoiksi naamioidut teokset analysoivat niin nationalismia, väkivallan luonnetta kuin toiseuden pelkoakin.

Viimeisiksi jääneissä Kulttuuri-kirjoissa Banks nosti esiin uusia suuria kysymyksiä. Tähän aiheeseen paneudutaan Ville Lähteen syvällisessä artikkelissa, jossa jopa todellisuuden tasot kiertyvät tiukkaan tarkasteluun.

Kotimaisista kirjailijoista esiin nostetaan tällä kertaa Sari Peltoniemi. Hän ammentaa saduista aineksia tarinoihin, jotka tarjoilevat kiitettävän vinksahtaneen vision maailmasta. Vaikka Peltoniemen tuotantoa markkinoidaan pääosin lasten- ja nuortenkirjallisuutena, istuvat hänen teoksensa hienosti myös aikuisten käteen.

Hyvänä esimerkkinä Peltoniemen tyylilajista käy tässä numerossa julkaistava Saapasnahkatorni-novelli. Se sekoittaa oivaltavasti realistishenkisiä kulisseja parinkin eri sadun kuvastoon.

Näin loppuun haluan vielä kiittää kesäkuisen Tähtivaeltaja-päivän esiintyjiä ja yleisöä. Tapahtuma onnistui kaikilta osin mainiosti. Erityiskehut Jukka Halmeen ja Aleksi Kuution pyörittämille loppuillan ohjelmille, joiden nerokkuus räjäytti pään.

Myös Jyväskylän helteinen Finncon pelitti maittavasti. Kaunis kumarrus kakuttajille ja muille mukaville ihmisille. Suomalainen fandom rulaa!

Ja sitten ei muuta kuin nauttimaan Tähtivaeltajasta.