• Pääkirjoitus

  Body: 

  Konservatiivisuus on kukkua. Tieteiskirjallisuuden tehtävä on katsoa eteenpäin. Etsiä merkityksiä, luoda ymmärrystä ja visioida huomista. Hyvä scifi tulkitsee aikamme ilmiöitä, levittää tasa-arvoa ja auttaa hyväksymään ihmisyyden moninaisuuden.

  Tähän tarvitaan erilaisista kulttuuritaustoista ponnistavia kirjailijoita. Viime vuosina heitä onkin vyörynyt englanninkielisille kirjamarkkinoille kiitettävän runsaasti – mikä on näkynyt selkeästi myös Tähtivaeltajan sivuilla.

 • Sisällysluettelo

 • Uutiset

  Body: 

  Tulleet USA-sarjikset

  Viimeisen parin vuoden aikana suurin osa kiinnostavista uusista sarjakuvista on tullut Imagen katon alta. Niin myös nyt.

 • Karen Lord -artikkeli

  Body: 

  Karen Lord
  Yksikään ihminen ei ole saari
   
  Spekulatiivisten kirjailijoiden joukkoon liittyy vuosi vuodelta enemmän erilaisia, mielenkiintoisia ääniä. Ympäri maailmaa julkaistaan outoja kirjoja lukemattomilla kielillä, mutta jopa englantilaisen kielialueen sisällä on yhä helpompi löytää vaihtelua.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  M. John Harrison
  Tyhjyys
  Empty Space – A Haunting
  Suom. Einari Aaltonen. Like

  Kun lukee trilogian verran M. John Harrisonia, sitä alkaa epäillä paitsi todellisuutta myös sen luonnetta.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  Bosnian sodasta on vierähtänyt jo neljännesvuosisata, mutta tämä ei tee sen aikaisista hirmuteoista yhtään ymmärrettävämpiä. Nationalistisen serbiarmeijan suorittamat systemaattiset kidutukset, raiskaukset ja murhat hakevat julmuudessa vertaistaan. Näihin synkkiin maisemiin palataan Joe Kubertin vaikuttavassa sarjakuvateoksessa Faksi Sarajevosta (Egmont).

 • Sari Peltoniemi -artikkeli

  Body: 

  Sari Peltoniemi
  Nyrjähtäneen todellisuuden tulkki

  Suomalaisessa kirjallisuuskeskustelussa unohdetaan usein, että meillä on lukuisia lahjakkaita lasten- ja nuortenkirjailijoita, jotka tuottavat korkeatasoista spekulatiivista fiktiota. He eivät yleensä paistattele julkisuuden valokeilassa tai tavoita aikuisyleisöä. Siksi jopa Sari Peltoniemen (s. 1963) kaltainen monitaituri saattaa olla monelle suomikumman lukijalle tuntematon. Mikäli moinen vahinko on sattunut käymään, kannattaa virhe korjata pikimmiten.

 • DVD-arvostelut

  Body: 

  Island of Lost Souls
  (UK-versio, blu-ray)

  H. G. Wellsin Tohtori Moreaun saari -romaani (1896, suom. 1986) on filmattu kolmeen otteeseen. Ja onhan kankaille ladottu pari vähemmän luvallista adaptaatiotakin. Versioista tehokkain on yhä Erle C. Kentonin vuonna 1932 ohjaama Island of Lost Souls. Ilmestymisaikanaan elokuvaa pidettiin jopa niin hätkähdyttävänä ja tabuja rikkovana, että sen esittäminen kiellettiin mm. Britanniassa.

 • Iain Banks -artikkeli

  Body: 

  Iain M. Banks
  Ja Kulttuurin muuttuva merkitys

  Taannoin menehtyneen Iain M. Banksin (1954–2013) Kulttuuri-sarja on nykyscifin merkkipaaluja. Kirjat toivat science fictioniin ja ennen kaikkea sen viihteelliseksi koettuun avaruusooppera-alalajiin yhteiskunnallisia teemoja. Samalla ne haastoivat koko lajityypin tavoittelemalla korkeampaa kaunokirjallista tasoa.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  The Congress

  Mainion Waltz with Bashir -animaation ohjanneen israelilaisen Ari Folmanin tuorein projekti on innostava elokuvatrippi. Stanislaw Lemin Futurologinen kongressi -romaanista (1971, suom. 1978) vaikutteita ottanut The Congress kulkee polkuja, joiden ei olisi ikinä kuvitellut päätyvän valkokankaille asti. Ja mikäs sen hienompaa!

 • Sarjakuva-arviot - Taittonäyte

 • DVD-arvostelut - Taittonäyte