Rjurik Davidson -haastattelu

Rjurik Davidson
Filosofi-salamurhaaja maailman ääristä

Australialainen kirjailija Rjurik Davidson on jo parin vuoden ajan asunut Suomessa. Australiassa hänet on palkittu lupaavan tulokkaan Aurealis-palkinnolla.

Davidsonin ensimmäinen kirja, novellikokoelma The Library of Forgotten Books ilmestyi englantilaiselta PS-pienkustantamolta vuonna 2010. Esikoisromaani Unwrapped Sky (2014) päätyi sitten jo vaikutusvaltaisen Tor-firman listoille.

Uuskummaksi kutsutun Unwrapped Sky -romaanin tapahtumat sijoittuvat Caeli-Amuriin, teollis-mytologiseen muinaiskaupunkiin, jossa magiaa ja teknologiaa on vaikea erottaa toisistaan. Lakkoilevien työläisten, kyynisten byrokraattien ja kiellettyä tietoa janoavien vallankumouksellisten lisäksi Caeli-Amurissa voi kohdata minotauruksia, seireenejä ja häilyväisiä filosofi-salamurhaajia.

Unwrapped Sky on saanut innostuneen vastaanoton. Kirjaa on kutsuttu huumaavan omaperäiseksi debyytiksi, jonka kiehtovat mysteerit, mukaansatempaavat käänteet ja fantastiset visiot jättävät lukijan haukkomaan henkeään.

Ja jos tähän maailman ihastuu, niin ei hätää, sillä lisää on luvassa. Samoihin maisemiin sijoittuva The Stars Askew -romaani pullahtaa painokoneista ulos tämän vuoden lokakuussa.

Mutta annetaan kirjailijan itse kertoa lisää.

Miten sinusta tuli kirjailija?

Kuten useimmat kirjailijat, olen halunnut kirjoittaa jo pienestä pitäen.

Lapsena luin kirjoja paetakseni arkista maailmaa. Kirjojen maailma oli paljon jännittävämpi ja mielenkiintoisempi kuin todellisuus. Pidin erityisesti myyttisistä teksteistä, jotka kertoivat muinaisesta Roomasta tai Kreikasta. Luin myös paljon scifiä ja pidin kovasti Doctor Whosta.

Siksi ajauduin kirjoittamaan juuri scifiä ja fantasiaa. Tarinat, joista innostuin lapsena, ovat vaikuttaneet siihen, mitä kirjoitan nyt. Ne ovat ohjanneet polkuani.

Olen yrittänyt kirjoittaa myös realistista kaunokirjallisuutta, mutta en ole ollut tyytyväinen lopputuloksiin. Noista teksteistä puuttuu kipinä ja jännitys. Vasta kun pystyn yhdistämään tarinaan edes jonkin hienovaraisesti vieraannuttavan elementin, joka rikkoo todellisuuden raja-aidat, kertomus alkaa kiinnostaa minua.

Yritätkö siis herättää kirjoillasi henkiin lapsuuden lukukokemuksesi?

Osittain kyllä, mutta se ei ole koko totuus. Ainakaan tällä hetkellä.

Seuraava kirjani, The Stars Askew, kumpuaa kuitenkin osittain omasta lapsuudestani ja nuoruudestani. Mutta sekä siinä että Unwrapped Sky -esikoisessani on mukana myös politiikkaa sekä moraalisia pohdintoja ihmisten eettisistä valinnoista.

Lapsena tällaisia ajatuksia ei mielessä pahemmin pyöri, ne nousevat esiin vasta vanhemmalla iällä.

KIMMO LEHTOSEN RJURIK DAVIDSON -HAASTATTELU JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.