Pääkirjoitus

Kun kolmisenkymmentä vuotta sitten suunnittelimme ensimmäistä Finncon-tapahtumaa, oli suomalainen con-kulttuuri vielä lapsenkengissään. Nykyisin tilanne on aivan toisenlainen. Finnconeja on lähes vuosittain ja niitä järjestetään ympäri maata – lukuisista pienimuotoisista spefi-tilaisuuksista ja erilaisista populaarikulttuuritapahtumista nyt puhumattakaan. On Åcon, Ropecon, Animecon, Desucon, Tracon, Popcult ja niin edelleen.

Tänä vuonna listaan on lisättävä tuore aluevaltaus, kesäkuussa Maarianhaminassa järjestettävä Archipelacon. Se vie kansainvälisyydellään pohjoismaisen con-kulttuurin aivan uusille tasoille. Silti sopii toivoa, että Archipelacon on vasta esimakua tulevasta. Juuri nyt on käynnissä projekti, jolla spefi-maailman vuotuista päätapahtumaa, Worldconia, yritetään kammeta Helsinkiin vuodeksi 2017.

Sinäkin voit tehdä osasi, jotta Worldcon saataisiin Suomeen. Ohjeita sekä lisätietoja löytyy osoitteesta www.helsinkiin2017.org. Pidä kuitenkin kiirettä, sillä aikaa vaikuttaa ei ole enää paljon.

Conittelun lomassa kannattaa antautua vuoden toisen Tähtivaeltajan vietäväksi. Lehden ykkösartikkelissa esitellään vastikään Finlandia Junior -palkinnolla kukitettu Maria Turtschaninoff. Suomenruotsalaisen fantasiakirjailijan lumoavissa tarinoissa on vahva feministinen vire, mikä käy ilmi myös artikkelin yhteydessä julkaistavasta Unenpunontaa-novellista.

Hieman kauempaa ponnistaa Rjurik Davidson, jonka esikoisromaani on saanut maailmalla ylistävän vastaanoton. Davidson on kotoisin Australiasta, mutta asuu tätä nykyä Suomessa. Hänen tuotantoonsa tutustutaan sekä haastattelun että novellisuomennoksen kautta.

Lehden muusta aineistosta mainittakoon kurkistus hömelönhauskaan Quark-televisiosarjaan, tavallistakin laajempi dvd-palsta sekä kurkkua kuristavan kauhun pariin sukeltava keinomaailmakattaus.

Kesä, aurinko ja hyvä kirja. Se on yhdistelmä, jolla ei voi mennä pieleen. Lukemisiin!