Elokuvat

Kick-Ass
 
Lukioikäinen Dave (Aaron Johnson) on supersankareista innostunut nössö, joka saa päähänsä vetää ylleen vihreät sukellustrikoot. Hän rynnii naurettavassa asussaan kaduille haastamaan riitaa paikallisten kovisten kanssa. Huonostihan siinä käy, mutta Daven tappeluvideon päädyttyä YouTubeen tulee klopista nettiajan kansansankari. Mutta sitten teinin ottavat kohteekseen murhanhimoiset gangsterit.
 
 
Kick-Ass perustuu Mark Millarin kirjoittamaan ja John Romita Jr.:n piirtämään sarjakuvaan. Se tituleeraa itseään vaatimattomasti ”parhaaksi koskaan tehdyksi supersankaritarinaksi”.
 
Hypeautomaatti Millarilla on ilmiömäinen kyky hehkuttaa omia tekemisiään, mutta ei käy kieltäminen, etteikö miehellä olisi ideoita, joihin on helppo tarttua. Ajatus tavallisesta urposta leikkimässä supersankaria on varsin herkullinen. Valitettavasti satiiriseksi tarkoitettu sarjakuva harhautuu nälvimään milloin hikisiä supersankarinöröjä, milloin nettifanikulttuuria - ja keskittyy lopulta pelkkään sisällöttömään ultraväkivaltaan.
 
Matthew Vaughnin elokuvasovitus on monin tavoin alkuteosta parempi. Vaughn on pehmentänyt Millarin kyynisyyttä ja tehnyt tarinan hahmoista sympaattisia häviäjiä yksiulotteisten uhrien sijaan. Kick-Ass on Mark Millarin tarina ilman Millarin pahimpia helmasyntejä ja näin ollen koko lailla svengaava kokonaisuus.
 
Vaughn ei edes yritä tehdä Kick-Assin sekametelisopasta tolkullista satiiria. Joitain irtopiikkejä tosin heitellään pakkomielteisten fanien ja muiden supersankarifilmatisointien suuntaan. Mutta siinä vaiheessa, kun aidot supersankarit Big Daddy (Nicolas Cage) ja tämän kasvatti, murhanhimoinen pikkutyttö Hit-Girl (Chloe Moretz), astuvat Daven maailmaan, lentävät viimeisetkin palat ”realistisuudesta” ulos ikkunasta. Roistoja miekallaan pilkkova koulutyttö ja Adam Westin Batmania kanavoiva supersankari-isä toki flirttailevat parodian kanssa, mutta mustasta huumoristaan huolimatta Kick-Ass on puhdasverinen toimintafilmi. Onneksi kuitenkin hyvin kirjoitettu ja vastustamattomasti rullaava sellainen.
 
Vaughn nousee Millarin alkutekstin pakotetun cooliuden yläpuolelle ja viettelee katsojat rakastamaan elokuvan överiksi vedettyjä hahmoja. Ja mikä tärkeintä, toimintakohtauksissa on vastustamatonta imua, oli sitten kyse Daven säälittävistä katutappeluista tai Hit-Girlin veribaletista. Jos ylipäätään voi olla olemassa sellainen tuote kuin feel good -supersankaritoimintakomedia, niin tässä se on!
 
Otto Sinisalo - 4 tähteä
 
ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 2/10:ssä.
 
Mukana mm. Iron Man 2, Clash of the Titans, Prince of Persia: The Sands of Time, Valhalla Rising, Alice in Wonderland, A Nightmare on Elm Street ja The Crazies.