Alkukuvat

Tervetuloa vuoden toisen Tähtivaeltajan hulppeaan huomaan.

Tänä kesänä kaikki suomalaiset scifi- ja fantasiaharrastajat suuntaavat kohti Jyväskylää, jossa järjestetään Finncon-festivaalit heinäkuun 16.-18. päivä. Tapahtumaa juhlistaakseen Tähtivaeltaja esittelee nyt laajasti Finnconin kunniavieraaksi saapuvan yhdysvaltalaiskirjailija Ellen Kushnerin.


Pääset tutustumaan monipuolisesti lahjakkaaseen Kushneriin niin artikkelin, haastattelun kuin novellisuomennoksen kautta. Muista myös lukea kirjailijan Tähtifantasia-palkinnon voittanut Thomas Riiminiekka -romaani.

Finnconin muina kunniavieraina loistavat kyberpunkin kuningattareksi kutsuttu Pat Cadigan, Suomi-fantasian kärkinimi Sari Peltoniemi sekä pitkän linjan fandom-aktiivi, professori emerita Liisa Rantalaiho.

Muikean scifi-viikonlopun aikana Jyväskylässä järjestetään lähes sata ohjelmanumeroa: luentoja, paneeleja, työpajoja ja muita esityksiä. Paikalle pystytetään myös Star Wreckin innoittamien elokuvaprojektien näyttely.

Tämän ohessa Finnconissa vietetään suomalaisen tieteiskirjallisuuden 150-vuotisjuhlia. Zacharias Topeliuksen sf-jatkosarjan ensimmäinen osa näet ilmestyi Helsingfors Tidningar -lehdessä 24. huhtikuuta vuonna 1860. Se oli lyhykäiseltä nimeltään Simeon Lewis resa till Finland år 5,870 efter werldens skapelse, efter de kristnes tideräkning det 1,900:de. Tarinassa Topelius tarkastelee Suomen kaukaista tulevaisuutta - eli vuotta 1900!

Seuraava Tähtivaeltajakin syöksyy suomalaisen scifin partaalle, sillä se nostaa esiin kansainvälistä mainetta niittäneen Hannu Rajaniemen. Skotlannissa pitkään vaikuttaneen miehen esikoisromaani The Quantum Thief julkaistaan Brittein saarilla ensi syksynä ja suomeksi keväällä 2011.

Rajaniemen käsikirjoitukseen tutustunut Charles Stross on äitynyt ylistämään kirjailijaa sellaisten mestareiden kuin Alastair Reynoldsin, Ted Chiangin ja Greg Eganin fuusioksi.

Ulkomaanelävien kehuja on kerännyt myös Johanna Sinisalo, jonka Bear's Bride -novelli on päässyt mukaan Ellen Datlow'n ja Terry Windlingin toimittamaan The Beastly Bride -antologiaan.

Tervemenoa Finnconiin!