Kutzpah: Doctor Who

Doctor Who -romaaneja on kirjoitettu useita satoja. Alkuun niitä rustasivat lähinnä tv-sarjan käsikirjoittajat, mutta sittemmin kirjoittajakenttä on laajentunut. Viime vuosina Tohtorin kyytiin ovat hypänneet myös kaikkein tunnetuimmat brittiläiset kirjailijamestarit, kuten Michael Moorcock, Stephen Baxter ja Alastair Reynolds.

Näihin opuksiin sietää tarttua, vaikka tohtorileikit eivät muuten koukuttaisikaan. Herrat ovat saaneet vapaammat kädet kehitellä luomuksiaan kuin keskiverrot Doctor Who -sanasepot. Tarinoiden pituutta ei ole pahemmin rajoitettu, joten kolmikolla on ollut käytettävissään vähintään tuplasti tilaa normikirjoihin verrattuna.

Ja mikä mainiointa, kukin heistä on tavoittanut hienosti kuvailemansa Tohtorin ainutlaatuisen ominaisluonteen ja puheenparren.

Michael Moorcock paukuttaa heti kärkeen The Coming of the Terraphiles -romaanin (2010) osaksi Ikuinen sankari -jatkumoaan. Jo kirjan ensimmäisessä kappaleessa kohdataan peljätty avaruuspiraatti, runoilijakapteeni Cornelius. Hän seilaa tähtimeriä satumaisen kauniilla purjelaivalla, jota aurinkotuulet kuljettavat galaksin laidalta toiselle.

Merkittävään osaan tarinassa nousee myös lukemattomista rinnakkaismaailmoista koostuva multiversumi. Sen imaginaarisiin ulottuvuuksiin upotaan kirjassa kerran jos toisenkin.

Ja koska tämä ei vielä riitä Moorcockille, on hän päättänyt ilakoida estottomasti vanhan brittikirjallisuuden tyylilajeilla. Komediallisen näytelmän lähteenä on ollut Robin Hoodin tarun lisäksi erityisesti P. G. Wodehousen tuotanto aristokraattisine tyhjäntoimittajineen. Yläluokan eksentristen toheloiden suhdesotkuista irtoaa hupia myös kaukaisessa tulevaisuudessa - ainakin silloin, kun kyseessä ovat historiaan kadonneen Britannian tapakulttuuria virheellisesti toisintavat terrafanit.

Vuonna 51 007 maailmankaikkeus natisee liitoksissaan. Vaaralliset mustat myrskyt raatelevat todellisuuden rakenteita, ja koko multiversumia uhkaa totaalinen tuho. Perikato voidaan estää vain palauttamalla kosminen regulaattori galaksin keskiössä sijaitsevaan mustaan aukkoon. Ensin pitäisi kuitenkin löytää tämä varastettu esine.

Tehtävää silmälläpitäen Tohtori ja Amy Pond hurauttavat Peers™ XXII -planeetalle. Terrafanien joka 250. vuosi järjestämät renessanssiturnajaiset käynnistyvät siellä ja huipentuvat Miggean hulppeassa haamuaurinkokunnassa.

Maapallon muinaisia urheilutapahtumia kehnosti kopioivan kisan lajeihin kuuluvat mm. pähkinöiden moukaroiminen, vuokranantajan välttely sekä mitä eriskummallisimmat jousiammuntaväännökset. Pääpalkintona loistaa Artemiksen hopeinen nuoli, joka saattaa hyvinkin olla Tohtorin etsimä myyttinen regulaattori.

TONI JERRMANIN DOCTOR WHO -KUTZPAH JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ