Elokuva-arvostelut

Her

Spike Jonzen viisi Oscar-ehdokkuutta napannut Her on lähitulevaisuuteen sijoittuva erilainen rakkaustarina.

Hissukkamainen Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) laatii työkseen tunteisiin vetoavia kirjeitä vähemmän lyyrisen kansanosan puolesta. Hänen omassa elämässään ei mene yhtä hyvin, sillä vaimo on jättänyt hänet monen vuoden avioliiton jälkeen. Kaipuu ja yksinäisyys riipivät.

Theodoren arki saa uutta väriä, kun hän hankkii tietokoneeseensa edistyksellisen, tekoälypohjaisen käyttöjärjestelmän. Samanthaksi esittäytyvä ohjelma (äänenä Scarlett Johansson) on yksilöllistä ja kehittyvää sorttia. Vähitellen kaksikon välille kehittyy intiimi yhteys, jota voisi kutsua jopa rakkaudeksi.

Fyysisen miehen ja kehottoman naisen välinen parisuhde ei kuitenkaan ole vailla ongelmia.

Her on herkkä tutkielma ihmisen läheisyyden kaipuusta. Kiintymyksestä, avautumisesta ja yhteisistä kokemuksista. Siitä, kuinka rakkaus muovaa kokijaansa ja antaa elämälle tarkoituksen.

Pienieleisesti kulkeva elokuva toimii alkuun lumoavasti. Koskettavuus, huumori, hymy ja suru pysyvät tasapainossa. Pidemmän päälle upotaan kuitenkin turhan syvälle sentimentaalisuuden hetteiköihin - puoli tuntia lyhyempänä kokemus olisi helposti ollut neljän tähden arvoinen.

Joka tapauksessa on erittäin positiivista, että Hollywoodissa uskalletaan luoda myös näin poikkeuksellisia tieteiselokuvia. Her todistaa jälleen kerran, että hyvä scifi-tarina ei vaadi tuekseen laseraseita, avaruuskalmareita tai vauhdikasta efektimättöä.

Sisältönsä puolesta filmi muistuttaa Charlie Kaufmanin käsikirjoittamaa Tahraton mieli -elokuvaa (3/04). Mielleyhtymä on looginen, sillä Jonze on Kaufmanin pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Toni Jerrman

ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ

Mukana myös

Robocop
Ender's Game
The Hunger Games: Catching Fire
The Hobbit: The Desolation of Smaug
The Lego Movie