Sarjakuvat

Yukito Kishiron Gunnm (aka Battle Angel Alita) ilmestyy niin tiheään tahtiin, ettei perässä meinaa pysyä. Kerran kuussa julkaistava 200-sivuinen laatupokkari on saavutus, josta Punaisen jättiläisen sietää olla ylpeä!

Sitten viime Tähtivaeltajan pihalle on pukattu osat 2-4. Niistä ensimmäinen käsittelee metsästäjäsoturina toimivan Gally-kyborgin suhdetta Yugo-poikaan. Yugolla on kova tarve päästä Rautakaupungin ankeasta arjesta paikkakunnan yllä leijuvan taivaskaupunki Salemin saleihin. "Kun Salemia katsoo, tuntuu siltä kuin se melkein imaisisi sielun sisäänsä..." Pakkomielteensä saavuttamiseksi Yugo on valmis vaikka rikoksiin, ja samalla tuo haavekuva estää häntä näkemästä kauneutta lähellään. Mutta vain pitämällä kiinni unelmistaan voi pitää kiinni itsestään.

Haikea tarina tuo sarjaan entistä vahvempaa inhimillistä ulottuvuutta ja rakentaa Gallyn olemassaolon dilemmaan uusia tasoja. Menneisyytensä hukannut kone etsii kosketusta ihmisyyteen. Joutuu keskelle tunnemyrskyä, jonka mainingeista selviäminen vaatii uudenlaista ymmärrystä todellisuuden realiteeteista.

Näiden kipupisteiden purkamista jatketaan kahdessa seuraavassa albumissa, joissa Gally hakee unohdusta vauhdikkaan moottoripallopelin väkivaltaisilta areenoilta. Teurastajaenkelinä hän yrittää hioa itsensä partaveistäkin terävämmäksi tajuamatta, että juuri epäpuhtaudet antavat teräkselle elämän. "Mutta tiesitkö, että liian puhdas teräs on yllättävän haurasta?"

Gunnm on suomennettujen manga-sarjojen aatelia. Sen hahmoissa on aitoa luonnetta, teemoissa syvyyttä ja kerronnassa koskettavuutta. Kishiron upeasta grafiikasta nyt puhumattakaan. Näin dynaamista mutta samalla huolellista jälkeä ei muualta löydy. Tätä ilman on vaikea elää!

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 1/07:ssä. Mukana mm. Yoko Tsuno, Natasha, Jonah Hex ja Fullmetal Alchemist.