• Sisällysluettelo

 • Neil Gaiman & American Gods

  Body: 

  Neil Gaiman ja unohdetut jumalat

  "Olen juuri aloittamassa uutta romaania. Se kertoo Amerikasta, kulttuureista, jotka ovat tulleet sinne ja jättäneet aaveensa vaeltelemaan ympäri maata. Nämä kodittomat aaveet, uskonnot ja mytologiat ovat tavallaan kulttuuriensa analogioita.

  Minua on aina kiehtonut se, kuinka Yhdysvalloissa asuvat ihmiset pitävät itseään yhä italialaisina, skandinaaveina, afrikkalaisina tai mitä niitä nyt onkaan, vaikka todellisuudessa heistä kaikista on tullut amerikkalaisia.

 • Kirja-arviot

  Body: 

  Katja Törmänen
  Karhun morsian

  Like

  Karhun morsian on pohjoismaiseen rautakauteen sijoittuva kasvukertomus, joka taiteilee fantasian ja historiallisen realismin välimaastossa. Tapahtumat sijoittuvat kahteen naapurikylään, joiden asukkaiden elämät kietoutuvat toisiinsa syvemmin kuin pelkkä vierekkäinen sijainti antaa ymmärtää. Kylät erottaa toisistaan syvä kuilu, joka paitsi estää asukkaiden kanssakäymisen, myös symboloi tapa- ja uskomuskulttuurien eroja.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  RW Kustannuksen suomeksi saattelema Sandman Deluxe -sarja on edennyt jo osiin kuusi ja seitsemän. Sivuja molemmissa teoksissa on yli 250, joten ne tarjoavat mojovan kattauksen Neil Gaimanin käsikirjoittamia fantastisia tarinoita.

  Kutoskirja sisältää pääosin yksittäisiä historiallisia kertomuksia, joissa Unten valtias näyttelee vain sivuosaa. Moni niistä käsittelee valtaa ja johtajuutta sekä sen myötä syntyviä vastuita ja velvollisuuksia. Setin kiehtovin jakso on Tuhannen ja yhden yön taruista ammentava, myyttiseen Bagdadiin sijoittuva Ramadan.

 • Dvd-arvostelut

  Body: 

  Doctor Who: The Curse of Fenric
  (UK-versio)

  Ian Briggsin käsikirjoittama ja Nicholas Mallettin ohjaama Doctor Who -seikkailu The Curse of Fenric (1989) on yksi pitkäikäisen sarjan mielenkiintoisimmista jaksoista. Lukuisia eri elementtejä sekoittava tarina ottaa toiminnan keskellä kantaa niin sodan mielettömyyteen, uskon menetykseen kuin ekologisiin katastrofeihin.

 • Ken MacLeodin The Corporation Wars -trilogia

  Body: 

  Kapitalismiin kurkottavat robotit
  Ken MacLeodin The Corporation Wars -trilogia

  Skotlantilainen science fiction -veteraani Ken MacLeod on palannut yli kymmenen vuoden tauon jälkeen avaruuteen.

 • Kutzpah

  Body: 

  Scifin ja utopioiden suhde on aina ollut monimutkainen. Eri aikakausien kuvaukset ihanneyhteiskunnista ovat vanhempia kuin varsinaiset tieteistarinat. Traditiot yhdistyivät käytännössä vasta 1800-luvun lopulla.

 • Night Visions

  Body: 

  Night Visions
  Back to Basics 2018

  Kauhuun ja scifiin erikoistunut Night Visions -filmifestivaali päräytti huhtikuussa helsinkiläisille valkokankaille kolmisenkymmentä kiinnostavaa leffaa. Mukana oli niin klassikoita kuin uutuuksiakin Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta.

 • Keinomaailma

  Body: 

  Olen kirjoittanut tällä palstalla aiemmin lähinnä mittavista avoimen maailman peleistä, joissa on valtavasti puuhasteltavaa. Tämä johtuu siitä, että pidän itse juuri sellaisista peleistä. Mikään ei vastaa niin hyvin keinomaailma-termiä kuin vaikkapa Skyrim tai Fallout, joissa on lukemattomia erilaisia ympäristöjä, jotka vain odottavat löytäjäänsä. On koukuttavaa, kun uusi maailma avautuu pelin edetessä kyliksi, kaupungeiksi, raunioiksi ja luoliksi.

 • Fjodor Dostojevski fantasiakirjailijana

  Body: 

  Fjodor Dostojevski fantasiakirjailijana
  Spefi-kertomukset kiteyttävät kirjailijan tuotannon johtolangat

  Spekulatiivisen fiktion ystäville saattaa tulla yllätyksenä, että venäläisen kirjallisuuden suuruus Fjodor Dostojevski (1821–1881) ryhtyi vanhoilla päivillään scifi- ja fantasiakirjailijaksi.

  Kirjailijalta löytyy kuusi enemmän tai vähemmän spefiin viittaavaa teosta, jotka ajoittuvat lähinnä Dostojevskin tuotannon loppupuolelle. Spefi-kertomuksista huomaa, että Dostojevski latasi niihin koko tuotantonsa lävitse kulkeneet eetokset ja johtolangat.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  Avengers: Infinity War

  Aikoinaan sarjakuvaelokuvia tehtiin harvakseltaan ja niistä jaksoi intoilla jo ihan periaatteesta. Nykyisin varsinkin supersankarisarjakuviin perustuvia leffoja ja tv-sarjoja pukkaa niin tuutin täydeltä, että koko genrestä on muodostunut toimintaviihteen perustahnaa.