• Alkukuvat

    Body: 

    Nyt annetaan päätoimittajalle satikutia, sillä jo toista kertaa peräkkäin lehti on hieman aikataulusta myöhässä. Pläts! Pläts! Pläts!

    Pitänee vihdoin uskoa, että selvästi normaalia paksumpien numeroiden (nyt 100-sivuisen!) tekemiseen kuluu myös enemmän aikaa... Seuraava lehti pyritään kuitenkin saamaan ajoissa valmiiksi. Laadusta tinkimättä ja lihaa säästämättä!

    Tämänkertaisen herkkupaketin käynnistää Sandman-sarjakuvalla maailmanmaineeseen nousseen Neil Gaimanin laaja haastattelu. Puheenaiheina ovat hänen tuoreet sekä tulevat projektinsa sarjakuvista romaaneihin ja elokuvista lastenkirjoihin. Kokonaisuutta täydentää vielä miehen Locus-palkittu novelli Lokakuu tuolissa. Jonka eräänlainen sisartarina nähdään Tähtivaeltajassa myöhemmin tänä vuonna. Jess!

    Numeron toinen suursatsaus on artikkeli animen uusimmista tuulista. Sen kautta niin ummikko kuin fanikin pääsee hyvin kärryille siitä, missä japanilainen animaatio tällä hetkellä kulkee ja mitkä ovat ne tarjonnan mielenkiintoisimmat vetonaulat. Omana kainalonaan Finncon-vieraaksi saapuvan Yoshitoshi Aben esittely.

    Eikä pidä unohtaa jo neljättätoista kertaa lehden sivuille vyöryvää sarjakuvavuosikatsausta, Charles Strossin vinkeää käännös-novellia, vaihtoehtohistorioihin keskittyvää Kutzpahia, Aasia-painotteista dvd-kattausta tai tavallisuudesta poikkeavaa kalkkunapalstaakaan. Lukijoiden pyynnöstä Tähtivaeltajassa julkaistut dvd-arvostelut on nyt myös luetteloitu kätsyksi muistilistaksi. Helsingin SF Seuran jäsenedut löytyvät puolestaan sivulta 27.

    Haukansilmät kannattaa tarkentaa sivujen 95 ja 99 tarjouksiin. Kesällä koittavan remonttimuuton takia vanhoja Tähtivaeltajia myydään toukokuun ajan selkeästi alennetuin hinnoin. Toimi pian, sillä tämä tarjous ei ihan heti toistukaan!

    Muistathan toimittaa meille välittömästi uuden osoitteesi, kun itse muutat. Liian moni jäsenmaksunsa suorittanut ihminen katoaa vuosittain kuin tuhka tuuleen vanhentuneiden osoitetietojen takia. Postin edelleenlähettämispalvelu kun ei ole aukottomuutta nähnytkään - ja on ilmaiseksi voimassa vain yhden kuukauden ajan.

  • Uutiskuvat

    Body: 

    <b>Suomenlinnan kesäretki</b>

    Ikiaikaisten lakien mukaan Helsingin SF Seuran kesäretki Suomenlinnan aurinkoisille niityille on järjestetty aina kaksi viikkoa juhannuksen jälkeen. Tänä vuonna kiveen hakattua totuutta on kuitenkin pakko pilkkoa, koska jyväskyläläiset varastivat kyseisen viikonlopun (10.-11.7.) Finnconilleen.


  • NEIL GAIMAN Varjojen talossa

    Body: 

    Neil Gaiman on vieraillut Tähtivaeltajan sivuilla useaan otteeseen reilun kymmenen vuoden kuluessa. Tänä aikana hänen uransa on edennyt voitosta voittoon, eikä paraatille näy loppua.

    Maailmanmaineeseen Gaimanin nosti Sandman, kaikkien aikojen rakastetuin aikuisille suunnattu amerikkalainen sarjakuva. Seuraavaksi voitoksi muodostui Unohdetut jumalat -romaani, joka kahmi niin palkintoja kun kansansuosiotakin. Nyttemmin miehen bestseller-kaapin kunniapaikalle ovat kohonneet mm. huikea lastenkirja Coraline varjojen talossa sekä sarjakuvakerronnan moninaisia muotoja hyödyntävä Sandman: Endless Nights -albumi.

    Tarinankerronnan mestarina tunnetulla Gaimanilla on kuitenkin aina monta rautaa tulessa. Kaikkiin näihin erilaisiin projekteihin pääsemme tutustumaan oheisen haastattelun siivittämänä. Minkä jälkeen onkin hyvä uppoutua Gaimanin uusimpaan novellisuomennokseen - Locus-palkittuun tarinaan Lokakuu tuolissa.

    Haastattelu on tehty Neil Gaimanin piipahtaessa Suomessa syksyllä 2003.


  • ANIMEcalypse, Nyt!

    Body: 

    Viime vuonna tuli kuluneeksi pyöreät 40 vuotta siitä, kun ensimmäiset varsinaiset animesarjat tunkivat television katodisädeputkilta ihmisten koteihin. Animaatioita oli tuolloin toki tehty Japanissa jo lähes puoli vuosisataa, mutta vasta television tuoman volyymin myötä piirretyt lakkasivat olemasta kuriositeetteja ja niistä tuli ilmiö.

    Vuonna 2003 juhlittiin myös toista merkkipäivää. Ensimmäiset suoraan videolle julkaistut animet, niin kutsutut OAV:t, kun saapuivat kauppoihin tasan 20 vuotta aiemmin. Mutta missä mennään nyt?


  • DVD-kuvat

    Body: 

    <b>When the Last Sword Is Drawn

    (Suomi-versio)</b>

    Universalin levittämä Asian Vision -sarja on piristysruiske Suomen dvd-markkinoille. Erityisesti tuoreisiin korealaisiin ja japanilaisiin elokuviin erikoistunut merkki kätkee alleen tyylilajeja toiminnasta kauhuun, samuraieepoksista scifiin ja ihmissuhdesopasta supersankareihin. Luvassa on siis juuri sitä Aasia-kamaa, jota normaalisti olemme saaneet nähtäväksemme vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Ja jo tämän vuoden aikana leffoja on tuloillaan parikymmentä - ensimmäisen seitsikon koostuessa hyvinkin paljon toisistaan poikkeavista filmeistä.

      

  • Kutzpah

    Body: 

    uuri nyt yksi tieteis- ja fantasiakirjallisuuden mielenkiintoisimmista sekä nopeimmin kasvavista suuntauksista on ns. vaihtoehtohistoria. Lajityypillä on toki pitkät perinteet, mutta jostain syystä tämä spekulatiivisen fiktion muoto on viimeisten kymmenen vuoden aikana nostanut ryhdikkäästi olemustaan ja levittänyt lonkeronsa vähän kaikkialle.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    SARAKUVAVUOSI 2003 AMERIKASSA

    Vuosi 2003 oli monessa mielessä hyvää aikaa amerikkalaiselle sarjakuvalle. Juhlaan antaa aihetta yksistään jo Neil Gaimanin paluu Sandmanin pariin, vaikkakin vain yhden albumin ajaksi. Sen ohessa viime vuonna käynnistyi kuitenkin myös monia kovatasoisia uutuuksia ja pari haudan partaalla käynyttä merkkiteosta palasi näyttävästi parrasvaloihin. Eikä pidä unohtaa niitä laatunsa säilyttäneitä kuukausittaisia lehtiä tai vinhoja minisarjojakaan.


  • Elokuvat

    Body: 

    <b>Blueberry</b>

    Luutnantti Blueberryn seikkailut ovat lännensarjakuvien ehdotonta aatelia. Niinpä Jan ”Dobermann” Kounen ohjaamaa, eurooppalaisittain suuribudjettista elokuva-adaptaatiota odotti hieman pelonsekaisin tuntein. Puritaanisimmat Blueberry-fanit saattavatkin vetää leffasta herneen nenään, sillä se ei noudata sarjakuvien luomaa legendaa uskollisesti. Lopputulos on silti huikea kokemus, jota jopa piirtäjänero Jean ”Moebius” Giraud on äitynyt ylistämään Avaruusseikkailu 2001:n kaltaiseksi merkkipaaluksi.