Rakkautta & Anarkiaa 2017

Rakkautta & Anarkiaa 2017
Sotaa, Aasiaa ja animaatioita

Tippaakaan liioittelematta voidaan sanoa, että Rakkautta & Anarkiaa on koko tunnetun ja kaikkien tuntemattomienkin universumien paras elokuvafestivaali.

Tänä vuonna Helsingin kansainvälisin filmifestivaali juhli 30-vuotista taivaltaan. Yhdentoista päivän aikana teattereihin vyöryi noin 175 pitkää ja lähes 200 lyhyttä elokuvaa Maapallon eri kolkilta. Tyylilajeja oli tarjolla laidasta laitaan, mutta perinteiseen tapaan Tähtivaeltajan raportti keskittyy animaatioihin, Aasiaan ja genretuotantoihin.

Läheskään kaikkia mielenkiintoisia elokuvia ei yksi ihminen ehdi katsoa. Niinpä artikkelin ulkopuolelle jäävät nyt mm. Takashi Miiken hullun lailla odotettu manga-adaptaatio Blade of the Immortal (2017) sekä John Cameron Mitchellin scifiä ja punkkia sekoittava How to Talk to Girls at Parties (2017). Normaalilevitykseen saapuneet R&A-filmit, kuten Rendel ja The Red Turtle, on puolestaan arvioitu tämän numeron leffapalstalla.

Piirrettyjä päiviä

Sunao Katabuchin ohjaama In This Corner of the World -anime (Kono sekai no katasumi ni, 2016) osoittautui yhdeksi festivaalin parhaista elokuvista. Fumiyo Konon mangaan perustuva lumoava filmi seuraa nuoren Suzun elämää useamman vuoden ajan. Tarina käynnistyy 1930-luvun alkupuolelta, mutta sijoittuu pääosin toisen maailmansodan varjostamaan Japaniin.

Piirtämisestä nauttiva Suzu asuu Hiroshimassa, kunnes päätyy naimakaupan seurauksena laivastotukikohdastaan tunnettuun Kureen. Ero vanhemmista ja totuttelu uuteen perheeseen ei suju ongelmitta, mutta tämä ei lannista nuorta naista. Omat vaikeutensa arkeen tuo myös sodan aiheuttama säännöstely, joka pakottaa loihtimaan ruokaa niukoista aineksista.

Taustalla leijuvista synkistä pilvistä huolimatta In This Corner of the World on lämminhenkisen maanläheinen elokuva. Seesteinen kerronta pyörii perheen ja kodin ympärillä, kuvaa ajalle tyypillisiä arkiaskareita ja tavallisten ihmisten elämää. Sekä kaiken ytimessä olevan, naiivin ja aurinkoisen Suzun kasvua sekä tulevaisuuden toiveita.

Todellisuus ei kuitenkaan jätä rauhaan edes heitä, joille sota on vain etäinen käsite. Niinpä filmi huipentuu jaksoon, jossa Kureen sataa pommeja päivästä toiseen ja Hiroshima saa kokea atomin mahdin. Kaiken tämän tuhon keskellä loistaa silti toivon pilkahdus ja usko ihmisten kykyyn selvitä pahimmistakin vastoinkäymisistä.

Kaunista ja vaikuttavaa.

TONI JERRMANIN R&A-RAPORTTI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana myös:

Have a Nice Day
Zombillenium
A Day
The Age of Shadows
Mr. Long
Happiness
Before We Vanish
Daguerrotype
Bushwick
 The Prince of Nothingwood
Personal Shopper