Sarjakuvavuosi 2017 Amerikassa -artikkeli

Sarjakuvavuosi 2017 Amerikassa

Kuten on tullut jo moneen kertaan todettua, korkealaatuisen amerikkalaissarjakuvan ykköslähde on Image Comics -firma. Samalla polulla jatkettiin vuonna 2017.

Tällä kertaa yksittäisiä hyviä sarjoja löytyi myös muilta kustantamoilta. Erityisesti on pantava merkille DC:n alaisuudessa toimiva, Gerard Wayn kehittelemä Young Animals -linja, jonka tiimoilta on ilmestynyt jo useita erinomaisia uutuuksia. Muuten DC:n paukut tuhrautuivatkin turhanpäiväiseen Rebirth-markkinointikikkaan, jossa firman perinteiset supersankarisarjakuvat aloitettiin jälleen kerran alusta.

Yhdysvaltain toinen iso kustantamo, Marvel, on puolestaan kärsinyt myynnin alamäestä, pr-katastrofeista ja yleisestä mielenkiinnon puutteesta. Mutta niin kauan kun yhtiön elokuvat vetävät jättiyleisöjä, sarjakuvapuolen ongelmat tuskin rahoittajia kiinnostavat.

Sarjakuvan ystävien onneksi meillä on Image.

Image: Scifi-herkkua

Scifi on jo pitkään kuulunut Image Comicsin vakiokalustoon. Myös vuonna 2017 useat firman parhaista uutuuksista olivat juuri tieteissarjakuvia.

Daniel Warren Johnsonin kirjoittama ja piirtämä Extremity vaikuttaa alkuun suhteellisen perinteiseltä kostotarinalta. Sarjan edetessä paljastuu, että se on paljon muutakin – eikä vain sykähdyttävän scifististen kulissiensa ansiosta. Käytännössä kokonaisuudesta löytyy selkeitä kaikuja jopa Hayao Miyazakin Tuulen laakson Nausicaä -mangan suuntaan.

Eletään suurten sotien jälkeistä aikaa. Valtavat mutanttipedot riehuvat maan pinnalla, ja ihmiskunnan rippeet ovat siirtyneet asumaan leijuville vuorille rakennettuihin linnoituksiin. Kukkona tunkiolla häärivät Pazninojen ritarihaarniskoihin puetut armeijat. Tarinan alussa ne tuhoavat Roto-klaanin kotilinnan ja suurimman osan sen asukkaista.

Hyökkäyksessä kuolee myös taiteellisesti lahjakkaan Thean äiti, klaaninjohtaja Jeromen vaimo. Taistelujen päätteeksi Pazninot leikkaavat Thean oikean käden irti, jotta hän menettäisi elämänsä tärkeimmän sisällön, kyvyn piirtää.

Kaikki tämä saa Jeromen janoamaan kostoa. Myös Thea rientää innolla taistelukentille, toisin kuin Rollo-veljensä, joka ei näe loputtomassa verenvuodatuksessa mitään järkeä – edes isänsä jatkuvan painostuksen alla.

Lopulta Jeromea polttava kostonhimo ylittää kaikki säädyllisyyden rajat ja saa jopa Thean kyseenalaistamaan isänsä ratkaisut.

Extremity heittää kehiin hyvää henkilökuvaa, armotonta julmuutta ja hyytäviä moraalikysymyksiä. Ainainen sota ja tappaminen näyttäytyvät sarjassa yhtenä ihmisyyden peruspilarina. Niin vahvana voimana, että se saa jopa raunioista löytyvän muinaisen sotarobotin harkitsemaan itsemurhaa: "Jos tämä on kaikki, mihin kykenen, minun ei tulisi olla edes olemassa…"

Lisäplussaa sarjakuva rohmuaa Johnsonin hienosta taiteesta. Se herättää henkiin niin vimmaisen veriset taistelut kuin vanhoilla ilma-aluksilla, kivilinnoilla ja jättihirviöillä kansoitetut maisemat.

Kovaa kamaa.

TONI JERRMANIN MASSIIVINEN SARJAKUVAVUOSIKATSAUS JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana myös mm:

Seven to Eternity
Motor Crush
Lake of Fire
Reborn
God Country
Grrl Scouts: Magic Socks
The Old Guard
The Divided States of Hysteria
Moonshine
Doom Patrol
Cave Carson Has a Cybernetic Eye
Shade, the Changing Girl
Mother Panic
Mister Miracle
Frostbite
Black Bolt
Britannia
Helena Crash
Lady Killer
Black Hammer
Motor Girl
Real Science Adventures: The Flying She-Devils in Raid on Marauder Island
Ja paljon muuta!

JA NÄIN KAIKKI PÄÄTTYY LÄHES 20 SIVUA MYÖHEMMIN:
 
Taas on yksi vuosi pulkassa. Hyvää luettavaa on piisannut roppakaupalla, eikä uusista hienoista tuttavuuksista ole tullut pulaa. Vanhoistakin moni – kuten Rick Remenderin & kumppaneiden Black Science – on vain parantanut juoksuaan.

Ja vaikken ole pieruhuumorin ylin ystävä, niin Remenderin ja Wes Craigin Deadly Class -sarjan viides albumi onnistui yllättämään tälläkin saralla. Kun pieruvitsi venyy nelisivuiseksi ja sen kertoo murteellisella englannilla Dungeons & Dragons -roolipeliä fanittava, veristä tapparaa heiluttava saksalaishevari, on nautinto taattu.

Jos et jaksa lukea kaikkia esiteltyjä sarjoja yhteen putkeen, niin aloita parhaimmistosta. Uusista sarjoista top kuuteen kohoavat Black Hammer, Doom Patrol, Extremity, Grrl Scouts, Mister Miracle ja Motor Girl, vanhoista taasen Black Science, Deadly Class, I Hate Fairyland, Kill or Be Killed, Monstress ja Paper Girls.

Asterixia jälleen kerran mukaillen: Tämän artikkelin tekemiseen on kulunut yli 60 noin 150-sivuista sarjakuva-albumia, vähintään yhtä monta tölkkiä otsoista olutta, rutkasti nikotiinia sekä kuppikaupalla KeaKoffeen & Ekbergin espressoa – ja yksi mielenterveys. Työ on tehty ammattilaisten valvonnassa, joten älä yritä tätä kotona.

Kikkare, kakkare, kokkare, pääni halkaisi tytsipartiolaisten hokkari.

Toni Jerrman