Quark
Roskakuskit pelastavat galaksin
Maailmankaikkeus on täynnä lyhytikäisiksi jääneitä scifi-televisiosarjoja. Yksi niistä on pikapikaa Tähtien sodan vanavedessä syntynyt humoristinen Quark (1977–78). Sen loi Salainen agentti 86 -sarjalla mainetta niittänyt Buck Henry.
Quark ei ollut kuitenkaan niin fiksu kuin edeltäjänsä, joten koko galaksin roskista putsannut tieteisvitsi lopetettiin jo kahdeksan jakson jälkeen. Mutta voi tytöt ja pojat, miten ihastuttavan tyhmiä nuo jälkipolvien iloksi jääneet seikkailut ovat!
Jätehuolto kunniaan
Eletään 2200-lukua, ja ihmiskunta on osa koko galaksin kattavaa liittoutumaa. Maapallo on hylätty jo aikoja sitten. Planeetalla suoritetut arkeologiset kaivaukset ovat kuitenkin paljastaneet, että aiemmin Amerikkana tunnetussa maanosassa palvottiin jumalana isokokoista, housuja käyttävää hiirtä. Ja nyt kyllä naurattaa!
Kapteeni Adam Quark (Richard "Westworld" Benjamin) on töissä Linnunradan puhtaanapitolaitoksella. Hän komentaa avaruusalusta, jonka tehtävänä on siistiä tähtitarhojen käymättömät korpimaat jätteistä. Roskakuskin duuni ei ole niitä kaikkein hohdokkaimpia, mutta jonkunhan se pitää hoitaa.
Quarkin miehistö on sekalaista sorttia. Siihen kuuluu kapteenia urakalla kaulaileva tyttökaksikko Betty & Betty (Cyb & Patricia Barnstable), ihmisen näköinen Ficus-kasvi (Richard Kelton), ailahteleva transmutantti Gene/Jean (Tim Thomerson) sekä hömelö romurobotti Andy. Pilottijaksossa vierailee myös Andyn omakätisesti kyhännyt tohtori O. B. Mudd (Douglas Fowley). Hän on silmäpuoli, koska on nukahtanut kesken mikroskooppiin tiirailun.
Työntäyteisten päivien jälkeen Quark kurvaa Perma One -avaruusasemalle, jota asuttavat mitä eriskummallisimmat muukalaisolennot. Kuten piskuinen karvaturri Dink, joka ei onnistu iskemään itselleen naisseuraa vaikka kuinka yrittäisi. Tai läpinäkyvää muovipussia muistuttava plasmamöykky Ergo, jota Quark pitää lemmikkinään.
TONI JERRMANIN QUARK-ARTIKKELI PÄÄSEE KUNNOLLA KÄYNTIIN PAINETUSSA LEHDESSÄ.