• Antikuvat

    Body: 

    Alastair Reynolds
    Jäänpuskijat
    (Pushing Ice)
    (Suom. Hannu Tervaharju. Like)

    Kesällä Finnconin kunniavieraaksi saapuvan Alastair Reynoldsin tuorein suomennos hyppää uusiin maisemiin. Edellisistä romaaneista tuttu maailmankaikkeus on työnnetty syrjään, sillä tarina käynnistyy omasta aurinkokunnastamme sellaisena kuin se saattaisi näyttäytyä vuonna 2057. Samalla Reynolds on siirtynyt yksijanaiseen juonilinjaan ja ihmiskuvaukseen keskittyvään kerrontaan - haaste, josta hän ei selviydy täysin puhtain paperein.

  • Elokuvat

    Body: 

    Laputa - Linna taivaalla

    Vuonna 1986 valmistunut Laputa lukeutuu henkilökohtaisiin Hayao Miyazaki -suosikkeihini yhdessä Totoron, Porco Rosson ja Henkien kätkemän kanssa. Taivaalla leijuva salaperäinen saari, ihmeen tuntua kutkuttavat robottisoturit, pilviä halkovat mahtavat ilmalaivat ja pystysuorien jyrkänteiden seinämille rakennettu kaupunki - mitä muuta sitä voisi myyttisiin mittoihin asti yltävältä seikkailulta toivoa! No, ehkä sympaattisen Mamma-muorin komentamia vekkuleita ilmarosvoja päheässä aluksessaan. Mutta onneksi nekin löytyvät tästä upeasta elokuvaklassikosta.

  • Kutzpah Max

    Body: 

    Avaruus on iso, tosi iso, sanoo Linnunradan käsikirja liftareille. Se on niin valtava, että voimme täyttää sitä loputtomasti omilla kuvitelmillamme, peloillamme ja toiveillamme, ja silti se vaikuttaa autiolta ja karulta.

    Tämänkertaisen Kutzpahin tavoitteena on kartoittaa edes pieni osa tuota laajaa tuntematonta sekä käsitellä asioita, joita heijastelemme tuolle laajalle mustalle kankaalle. Palstan miehistö on rohkeasti avannut kirjansa, syöksynyt matkaan ja saapunut nyt raportoimaan löydöksistään muille tähtivaeltajille. Tarjolla on avaruuden ritariromantiikkaa, päättömiä ihmisiä, isännättömiä palvelijoita, tilastoja meksikolaisista ihmisuhreista, selvityksiä tähtiporttien huoltovarmuudesta sekä tietysti piereskelyä kokoustiloissa.

  • Alkukuvat

    Body: 

    Tieteiskirjallisuus on paras keino pohtia ja tutkiskella ihmisyyden olemusta, todellisuuden luonnetta, olemassaolon filosofiaa, vaihtoehtoisia yhteiskuntamalleja, pinnan alla kuplivia kehitystrendejä, historian muovautumistapoja sekä noin miljoonaa muuta tärkeää asiaa.

    Siksi tämän Tähtivaeltajan pääartikkeli käsittelee muovisia pikku-ukkoja. Ja tekee sen aivan pirun mielenkiintoisesti, kiitos Pekka Mannisen!

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Egmont on pistänyt myyntiin lähes 200-sivuisen kokoelman Will Eisnerin alkuperäisiä The Spirit -tarinoita Frank Millerin surkuhupaisan elokuvaversion (s. 95) innoittamana. Mukana on kaikkiaan 22 klassista tarinaa, jotka kahta varhaisnäytettä lukuun ottamatta ovat sarjan kukoistusvuosilta 1946-1950. Onpa seassa myös kaksiosainen Sand Saref -kokonaisuus, josta Miller lainasi leffansa perusidean. Tosin sarjakuvassa ei pelleillä Herakleen myyttisen veren kanssa, vaan kyse on ihan tavallisesta tappavasta viruksesta. Eikä Octopusiakaan näy mailla tai halmeilla.

  • Tulevat sarjikset

    Body: 

    DC. Epäonnistuneen Crossing Midnight -sarjan jälkeen Mike Carey yrittää saada suosion nurkasta kiinni yhdessä Lucifer-piirtäjä Peter Grossin kanssa. Vertigo-luomus The Unwritten kertoo nuoresta Tom Taylorista, jonka isä on kirjoittanut huippusuositun romaanisarjan velhopojan seikkailuista. Mutta entäpä jos Tomin todellisuus ja isän kirjat ovatkin kytköksissä toisiinsa?

    Grant Morrison ja Cameron Stewart palaavat Seaguyn hilpeiden seikkailujen pariin kolmiosaisessa minisarjassa The Slaves of the Mickey Eye. Mukana pyörivät mm. hyödytön Kuolema, Chubby Da Choonan haamu sekä Seaguyn olemassaoloa uhkaava Iloseura. Tämän täytyy olla kulttikamaa jo syntyessään.

  • DVD-kuvat

    Body: 

    The Signal
    (Suomi-versio)

    Elämme merkillisiä aikoja. Jos tuotetta kaupataan sellaisilla ylisanoilla kuin "vuoden paras", "mestarillinen" ja "suurenmoinen", voi yleensä olla varma, ettei lopputulos vastaa luvattua. David Brucknerin, Dan Bushin ja Jacob Gentryn muodostaman triumviraatin käsikirjoittama sekä ohjaama The Signal (2007) on kuitenkin poikkeus, joka vahvistaa säännön: erinomainen, omaperäinen ja pirullisen vahva kauhuisku, joka potkii suoraan palleaan.

  • Kun miehet olivat muovia… taloista ja tavaroista puhumattakaan

    Body: 

    Oli aika, jolloin virtuaalitodellisuutta ei tarvinnut tuijottaa tietokoneen näytöltä. Se oli kirjaimellisesti käsin kosketeltavaa, käsin liikuteltavaa… Ja rakennettu kokonaan muovista.

    Vihkiytymättömät piirit nimittävät ilmiötä ”muovisotilaiksi”. Alan mysteereihin perehtyneet viljelevät sen sijaan sellaisia tieteiskirjalliselta kuulostavia termejä kuin 1/32, 5,4 cm, swoppet ja Deetail. Suomen kuuluisin supersankari, Kapteeni Kuolio, käyttää näitä pyhiä kulttiesineitä maagisiin rituaaleihin, jotka pitävät nykymaailman koossa.

    Saadaksemme selville, miten tähän on tultu, meidän täytyy kurkottaa aina historian hämäriin asti. Tie 1600-luvun metallimiehistä 1960- ja 1970-luvuilla lapsuutensa eläneiden tuntemiin muoviukkeleihin on näet ollut ällistyttävän monivaiheinen.

  • Sarjakuvavuosi 2008 Amerikassa

    Body: 

    Vielä viime vuonna hyviä amerikkalaissarjakuvia riitti kiitettävissä määrin. Tulevaisuus ei kuitenkaan näytä kovin valoisalta kahden yhteensovittamattoman trendin kasvattaessa suosiotaan.

    Ja kyseiset suuntauksethan ovat ostavan yleisön siirtyminen lehdistä kokoelma-albumeihin sekä suuryritysten omistamien kustantajien ajautuminen kvartaalitalouden syleilyyn. Näin entistä useammat mielenkiintoiset lehtiuutuudet saavat kirveestä jo ennen kuin ensimmäinen kokoelma-albumi on ehtinyt kauppoihin. Eikä niitä enää sen jälkeen herätetä henkiin, vaikka yksiin kansiin kasatut versiot myisivät kuinka hyvin - tuskin myyvätkään, kun ainakin valppaimmat ostajat tietävät, että vuosia jatkuvaksi tarkoitetun tarinan loppu on harsittu kasaan parin viimeisen lehden aikana.