Jenny Kangasvuo

Jenny Kangasvuo
Sudenveri

”Hauskaa, että ihmissudet ovat juuri nyt pinnalla. Mutta jotain tosi outoa siinä on, että aihe nousee useiden kirjoittajien tarinoissa esiin yhtä aikaa. Kun 2000-luvun alussa ryhdyin kirjoittamaan romaaniani, ihmissusia näkyi vain yksinkertaisina elementteinä kauhukirjallisuudessa. Tai sitten B-elokuvissa komiikkaa tuomassa”, kertoo syksyn esikoiskirjailija Jenny Kangasvuo. Hänen romaaninsa Sudenveri siirtää ihmissusimyytin kotoisiin ympyröihin Pohjois-Suomeen.

Ihmissudet todella tuntuvat olevan nyt joka puolella. Suositussa Twilight-saagassa niillä on merkittävä rooli. Ja Elina Rouhiaisen Susirajalla-sarjan käynnistävä romaani Kesytön ilmestyi kesällä.

Syksyn merkittävimmät ihmissudet laukkaavat kuitenkin oululaisen Kangasvuon esikoisteoksessa.

”Jotkut aiheet vain liikkuvat ajassa. Syksyllä ilmestyy uusi Sookie Stackhouse -kirja, jonka nimeksi piti kuulemma tulla Suden veri, mutta nimi muutettiin sittemmin Pedon vereksi”, kertoo Kangasvuo.

Sudenveri sijoittui kunniamaininnalle Teoksen suuressa scifi- ja fantasiaromaanikilpailussa viime vuonna. Kilpailun voitti Emmi Itäranta teoksellaan Teemestarin kirja. Kriitikot ovat kiittäneet Sudenverta uskottavaksi ja omaperäiseksi ihmissusitarinaksi. Jenny Kangasvuo kertoo, että romaanin saama positiivinen vastaanotto on tuntunut hieman omituiselta.

”Luen kritiikkejä kaksoiskatseella, koska kirjoitan itsekin arvosteluja kulttuurilehti Kaltioon, Japan Poppiin ja nykyisin myös feministiseen aikakauslehti Tulvaan.”

Kotoisin etelästä ja pohjoisesta

Jenny Kangasvuo on koulutukseltaan kulttuuriantropologi. Hän on kotoisin Varsinais-Suomesta, mutta muutti Inariin kymmenen vanhana ja kävi lukion Ivalossa. Lukiossa Jenny haaveili urasta kuvataiteilijana. Taidekoulun ovet eivät kuitenkaan avautuneet, joten hän haki Oulun yliopistoon.

”Jäin sinne 18 vuodeksi jumittamaan”, naurahtaa Kangasvuo.

Tällä hetkellä hän on kulttuuriantropologian puolipäiväinen yliopisto-opettaja, tekee väitöskirjaa suomalaisesta biseksuaalisuudesta ja toivoo väittelevänsä ensi vuonna.

SAARA HENRIKSSONIN JENNY KANGASVUO -ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.