Sarjakuva-arvostelut

Ennen kuin Jeph Loeb ja Tim Sale loivat lähes 400-sivuisen The Long Halloween -tarinan he harjoittelivat teemaa kolmella lyhyemmällä halloween-sarjalla. Ne on koottu yksiin kansiin Batman: Riivattu ritari -kirjaksi (Egmont).

Vuoden 1993 kertomuksessa Lepakkomies saa vastaansa Variksenpelätin. Rentoja riimejä lasketteleva, häiriintynyt olkiukko räjäyttelee muuntaja-asemia, jotta hänen jenginsä voi käyttää sekasortoa hyväkseen ryöstökeikoilla. Keskeisimpinä teemoina ovat kuitenkin Batmanin pelot, paineet ja ammatinvalinnan varjopuolet. "Väsyttää… haluan sänkyyn. Mutta en voi valita. Sillä Gotham on valinnut minut."

Hullun Hatuntekijän jaksossa korostuvat puolestaan perhesuhteet. Oli kyse sitten komisario Gordonin adoptoimasta teinitytöstä tai Bruce Waynen ahdistavista lapsuusmuistoista. Harvoin Batmanin syntytarinaan on saatu yhtä voimallista tunnelmaa. Lisäulottuvuuden juoneen tuo Hatuntekijän kiero Liisa Ihmemaassa -pakkomielle. "Kaikki täällä ovat hulluja. Sinäkin."

Kirjan viimeinen halloween alkaa Pingviinin hyökkäyksellä ja etenee Charles Dickensin Joulutarinan henkien siivittämänä valaistumiseen ja muutokseen. Ehkäpä nuoriherra Bruce saa kokemuksen myötä vihdoin uuden otteen elämästä. "Viattomia tulee suojella. Lähes keinolla millä hyvänsä."

Riivattu ritari esittelee lukijalle pakkomielteisen sankarin, jonka mieltä jäynäävät sekä katkera menneisyys että velvollisuudentunto. Loebin kerronnassa on vahva tempo ja emotionaalista iskuvoimaa. Tekstiä on käytetty kiitettävän taloudellisesti. Salen kuvitus hakee tyylikkyydessä vertaistaan - ja mies on mestari vaikuttavankokoisten kuvien sommittelijana.

Tästä kaavasta on parhaat lepakkoseikkailut tehty. "Puhun järkeä järjettömälle. Moni voisi kysyä, kumpi meistä on sekaisin."

 

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm. Teräsmies, Ylivertaiset 2, Batman: Parhaat tarinat, Star Wars: The Old Republic – Imperiumin verta, Rottajahdissa,  Haikaralaivue: Vaara taivaalla, Jeanin elämää 7: Tietty tasapaino, Ulkoministeriö 1: Diplomaattisia merkintöjä, Olipa kerran Ranskassa – Suuri gangsterisota, osa 2: Korppien synkkä lento, Modesty Blaise: Mammutin paluu, Gon, Kuroshitsuji – Piru hovimestariksi, Säilä, P. A. Mannisen kootut: Kumma historia ja Åbocalypse 2012