Taidetta vai talkkunaa? Superkirjat ja sankaripatsaat

Sarjakuvat ovat jo nimensäkin mukaisesti sarja kuvia, jotka kertovat tarinan. Joten mitä ihmettä jää jäljelle, jos otetaan vain kasa sarjakuvalehtien kansia ja kootaan niiden ympärille kirja? Tai tehdään sarjakuvahahmoista paikallaan jököttäviä patsaita? Ovatko tuotteet taidetta vai talkkunaa?
 
 

Rautaisia ihmeitä
 
Uuden vuosituhannen alussa brittiläisessä Eaglemoss-firmassa välähti neronleimaus. Hei, ruvetaan julkaisemaan supersankareiden ympärillä pyörivää lehtien ja pienoispatsaiden sarjaa! Niinpä vuonna 2005 sai alkunsa The Classic Marvel Figurine Collection, jota on ilmestynyt jo lähes 150 osaa - sekä lukuisat spesiaalit päälle. Näitä ilman on sarjakuvafanin vaikea elää.
 
Kokoelman myyntikoukku ovat lehtien mukana tulevat upeat metallipatsaat. Noin yhdeksän senttiä korkeat, yhtenäiseen mittakaavaan suunnitellut hahmot on designattu hienosti ja maalattu käsin. Jokainen niistä hyväksytetään vielä Marvelilla ennen lopullisen valmistusprosessin käynnistystä.
 
Huolellisen työn tuloksena on syntynyt sarjakuvallisten esikuviensa näköisiä pienoispatsaita, joihin materiaalina käytetty lyijy tuo jykevyyttä. Muutamia heikompia lenkkejä lukuunottamatta The Classic Marvel Figurine Collectionin hahmot edustavatkin rautaista klangia velmuimmillaan.
 
Lienee luonnollista, että heerosten tulvan laukaisi liikkeelle elokuvistakin tuttu Hämähäkkimies. Seittisingon kintereillä maailmaan materialisoituivat kynsiään heilutteleva Wolverine sekä hieman yllättäen pahiksia edustava Tohtori Mustekala. Vasta lonkeromiehen jälkeen esiin tupsahti Ihmenelosten ensimmäinen jäsen, kivenkova Möykky. Sittemmin osansa ovat saaneet niin sankarit kuin heidän arkkivihollisensa.
 
Sarjan komeimpiin vetoihin lukeutuvat pikkutarkasti maalattu Tohtori Outo sekä yksinkertaisessa tyylikkyydessään muut haastava Hopeasurffari. Tavallista kookkaampia erikoisversioita on puolestaan julkaistu mm. sellaisista vaikuttavista hahmoista kuin Galactus, Sentinel ja Man-Thing. Tämän kastin ehdoton ykkösnakki on ensimmäisen Iron Man -leffan steampunkahtavaan romuhaarniskaan suljettu ruosteinen Rautamies.
 
 
TONI JERRMANIN HULPPEASTI KUVITETTU ARTIKKELI TUOREISTA SARJAKUVATAIDEKIRJOISTA SEKÄ -FIGUUREISTA JA -PATSAISTA JATKUU TÄHTIVAELTAJA 1/11:sta.