• Pääkirjoitus

  Body: 

  Wautsi wau, mikä vuosi! Worldcon, Worldcon, Worldcon!!! Eikä siinä ollut yhtään ylimääräistä huutomerkkiä.

  Myös Tähtivaeltajalle vuosi 2017 oli mitä mainioin: Ken Liu, George R. R. Martin, Mark Lawrence, Nalo Hopkinson, Anni Nupponen, grimdark-fantasia ja paljon muuta.

  Tässä numerossa palaamme vielä hetkeksi grimdarkin pariin Suomessa vierailleen Joe Abercrombien novellin ja haastattelun kautta. Kirjailijan vahvatunnelmainen Helvetti-tarina sijoittuu samaan maailmaan kuin hänen Ensimmäinen laki -kirjasarjansa.

 • Sisällysluettelo

 • Leena Likitalo

  Body: 

  Leena Likitalo
  Kuunsirpin keisarinna

  Leena Likitalo on siitä harvinainen suomalaiskirjailija, että hän kirjoittaa novellinsa ja romaaninsa suoraan englanniksi. Hän myös löi itsensä läpi ulkomailla ennen kuin oli myynyt yhtäkään tekstiä Suomessa.

  Viimeisen viiden vuoden aikana häneltä on ilmestynyt yhteensä yli kymmenen novellia mm. sellaisissa arvostetuissa lehdissä kuin Weird Tales, Galaxy's Edge ja Clarkesworld.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Pasi Ilmari Jääskeläinen
  Väärän kissan päivä

  Atena

  Väärän kissan päivä on moneen otteeseen palkitun Pasi Ilmari Jääskeläisen neljäs romaani. Se sukeltaa syvälle oikeiden ja väärien muistojen labyrinttiin, menneisyyden sokkeloiseen kummitustaloon.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  "Sataa kuin paskatautisen norsun ahterista."

  Uuden Sinisen Jänis -kustantamon toinen sarja-aloitus vie lukijat tuoreen eurosarjakuvan pariin. Tuotteliaan Lewis Trondheimin käsikirjoittama ja Stéphane Oiryn piirtämä Maggy Garrisson 1: Hymyile vähän, Maggy sai Ranskan ensi-iltansa vuonna 2014.

 • Teräslilja-sarjakuvanäyte

 • Rakkautta & Anarkiaa 2017

  Body: 

  Rakkautta & Anarkiaa 2017
  Sotaa, Aasiaa ja animaatioita

  Tippaakaan liioittelematta voidaan sanoa, että Rakkautta & Anarkiaa on koko tunnetun ja kaikkien tuntemattomienkin universumien paras elokuvafestivaali.

 • Joe Abercrombie

  Body: 

  Joe Abercrombie
  Hilpeä synkistelijä

  Synkän fantasian kärkimies Joe Abercrombie vieraili Worldcon 75 -tapahtumassa Helsingissä viime elokuussa. Tähtivaeltajalle tarjoutui mahdollisuus haastatella miestä paikan päällä, ja hän osoittautuikin verrattomaksi supliikkimieheksi.

  Pian selviää, millainen henkilö on tämän hetken suosituimman raadollisen fantasian takana. Abercrombien teoksista, kuten Särkynyt meri -trilogiasta ja Ensimmäinen laki -sarjasta, löytyy enemmän tietoa Tähtivaeltajassa 2/17:sta julkaistun grimdark-artikkelin yhteydestä.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  Star Wars: The Last Jedi

  Disneyn ensimmäinen Tähtien sota -elokuva, The Force Awakens, oli monilta osin platku lössähdys. Rian Johnsonin käsikirjoittama ja ohjaama jatko-osa, The Last Jedi, on selvästi onnistuneempi vompatti. Ei sekään silti mikään napakymppi ole.

  Filmi käynnistyy huikealla toimintakohtauksella. Siinä pakosalla olevat kapinalliset näyttävät Ensimmäisen ritarikunnan joukoille, etteivät myy henkeään halvalla. X-siipihävittäjien ja pommikonelaivueiden kiepsahtelua valtavien taisteluristeilijöiden ympärillä seuraa ihaillen.