Tähtivaeltajan novellikilpailu 2013

 
TÄHTIVAELTAJAN NOVELLIKILPAILUN 2013 TULOKSET

Tähtivaeltajan novellikirjoituskilpailun teemana oli “tähtivaeltaja”. Kilpailun ja 400 euroa voitti helsinkiläinen Miikka Pörsti novellillaan Raportti. Mikä johti operaatio Tähtivaeltajan epäonnistumiseen? Raati päätti jakaa voittajan lisäksi kaksi kunninmainintaa: Samuli Antilan novellille Pelastaja ja Jenni Kauppisen novellille Kemina Standing.

 
 
Voittajanovellien kuvaus:

1. sija
Miikka Pörsti: Raportti. Mikä johti operaatio Tähtivaeltajan epäonnistumiseen?

Raportin muotoon kirjoitettu novelli Maahan saapuneista pienistä vihreistä  avaruusolioista ja niiden kohtalosta. Nimenomaan novellin muoto teki  vaikutuksen tuomaristoon: kaiken perinteisen tarinankerronnan rinnalla  “Raportti” erottui hyvin. Ehkä scifiaiheiden kohdalla uskaltaudutaan liian harvoin perinteisen novellimuodon ulkopuolelle.

Vieraan  rodun kohtalo Maassa sisälsi sopivassa määrin huumoria ja toisaalta vertauskuvallisuutta. Monen muun novellin kohdalla allegorisuus oli liiallista ja alleviivaavaa. Kirjoittajan ratkaisu toimi loppuun asti, ja novelli oli kokonaisuudeltaan varsin eheä ja mietitysti toteutettu.
 
 
Kunniamaininta
Samuli Antila: Pelastaja

Pelastaja edusti tunnelmaltaan perinteistä scifiä Stanislav Lemin ja Arthur C. Clarken hengessä. Ihmisen juuri asuttama planeetta piilottelee sisällään hyönteismäisiä alkuasukkaita, joiden olemus jätetään sopivalla otteella salaperäiseksi. Tarinan henkilöt pohdiskelevat tuttua, mutta varsin olennaista eettistä kysymystä: onko ihmisellä oikeus levittäytyä ja polkea muut eliömuodot alleen. Novellin tapahtumissa ja henkilöissä oli aavistus ennalta-arvattavuutta. Jännite kuitenkin kantoi loppuun saakka, ja jokainen novellin elementti puolusti paikkaansa kokonaisuudessa.
 
 
Kunniamaininta
Jenni Kauppinen: Kemina Standing

Kemina  Standing on novelli eräänlaisesta sielunvaelluksesta. Kenen ruumiin saa ylimääräinen vaeltajasielu? Kohteeksi valikoituvat liikenneonnettomuuteen joutuneet äiti ja poika. Novellin vahvuudet olivat sen keskeinen idea, persoonalliset henkilöt ja värikäs ympäristö. Heikkoudet piilivät toteutuksessa: vielä yksi tiukka editointikierros olisi poistanut tekstistä löysyyttä ja kirkastanut ilmaisua. Silti Kemina Standing erottui joukosta omintakeisuudellaan.
 
 

 
Kilpailuun osallistui 83 novellia. Esiraati valitsi finaaliin 12 novellia. Palkinnot jaettiin 6.7.2013 Finncon 2013 -tapahtumassa Helsingissä Kaapelitehtaalla.

Tähtivaeltaja-novellikilpailun järjestivät Tähtivaeltaja ja Helsingin Science Fiction Seura
Esiraadissa olivat tutkija Irma Hirsjärvi ja kirjailija Anne Leinonen. Tuomaristossa olivat Tähtivaeltajan päätoimittaja Toni Jerrman, toimittaja Jukka Halme ja kirjailija Tiina Raevaara.

Aihe: