Jännitys vain tiivistyy, kun Helsingin Worldcon lähenee. Pohjoismaiden kaikkien aikojen merkittävimpään scifi-tapahtumaan on aikaa enää reilu vuosi.
Tämän kunniaksi Tähtivaeltajan ykkösartikkelina loistaa John-Henri Holmbergin esittely. Holmberg on yksi Worldconin kunniavieraista ja Ruotsin tunnetuin genreasiantuntija. Hän on ollut aktiivinen toimija kansainvälisessä sf-fandomissa jo yli puoli vuosisataa, joten vinkeitä juttuja uran varrelta riittäisi useammankin haastattelun edestä.
Viimeistään nyt kannattaa kaivaa esiin myös ne vanhemmat Tähtivaeltajat, joissa tulevan Worldconin kunniavieraat ovat esiintyneet. Nalo Hopkinsonista löytyy artikkeli, haastattelu ja novellisuomennos numerossa 2/11. Walter Jon Williams on puolestaan tavattu Tähtivaeltaja-lehdissä 2/93 ja 1/96. Jälkimmäisen numeron haastattelussa hän esittää toiveensa päästä vielä jonain päivänä käymään Suomessa – eikä haaveen toteutumiseen humpsahtanut kuin parikymmentä vuotta!
Jo ennen Helsingin Worldconia harrastajat suuntaavat Tampereelle ja Barcelonaan. Finncon 2016 -ilmaistapahtuma valtaa Tampereen yliopiston heinäkuun ensimmäisinä päivinä. Eurocon 2016 järjestetään puolestaan 4.–6. marraskuuta aivan Barcelonan keskustassa.
Euroconin puuhamiehiin lukeutuu Espanjaan asettunut brittikirjailija Ian Watson. Häneltä julkaistaan tässä lehdessä tuikituore Barcelonaan sijoittuva novelli, joka ei ole ilmestynyt vielä edes englanniksi – eli kyseessä on tarinan maailmanensi-ilta.
Numeron mittavin yksittäinen panostus on ensimmäinen osa Oskari Rantalan massiivista Alan Moore -katsausta. Moore on eittämättä tärkein englantilaisella kielialueella vaikuttava sarjakuvakäsikirjoittaja ja hänen tunnetuimmat työnsä klassikkoja, joista on vaikea pistää paremmaksi. Moore-kokonaisuuden jälkimmäinen puolisko astuu kehiin ensi numerossa.
Muusta sisällöstä mainittakoon vielä The Expanse -artikkeli. Vastikään valmistunut The Expansen ensimmäinen kausi on parasta televisioscifiä sitten Fireflyn ja Taisteluplaneetta Galactican kakkosversion. Ylipäätään on ollut hienoa huomata, että niin sarjakuvista kuin sf-kirjoistakin työstetään nykyisin tv-ruuduille lukuisia laatusarjoja.
Se, mikä tällä hetkellä kututtaa, ovat säälittävät rasistipuudelit, jotka onnistuivat saamaan Hugo-ehdokkuudet täyteen omia pellevalintojaan. Heidän listojensa ulkopuolelta mukaan livahti käytännössä vain pari romaania ja muutama toimittaja. Harvinaisen lapsellista kiusantekoa.
Onneksi on kuitenkin Tähtivaeltaja, joka jatkaa kulkuaan kaiken hyvän ja tärkeän eturintamassa. Muista katsastaa säännöllisesti myös Tähtivaeltajablogi, jonka kautta voit jakaa näytejuttuja lehden sisällöstä ystävillesi ja vihamiehillesi. Jess!