• Pääkirjoitus

  Body: 

  Poikkitaiteellisuus, yhteiskuntakriittisyys, monikulttuurisuus ja tasa-arvon edistäminen ovat jo vuosia kuuluneet Tähtivaeltajan keskeisiin agendoihin. Maailmasta on tehtävä parempi paikka meidän kaikkien elää, ja siinä tieteiskirjallisuudella on oma tärkeä roolinsa.

  Nykyisin englanniksi julkaistaan parempaa ja monimuotoisempaa scifiä kuin koskaan aiemmin. Eri kulttuuritaustoista ponnistavia kirjailijoita on yhä enemmän, ja se näkyy selkeästi myös romaanien sisällöissä.

 • Sisällysluettelo

 • Ken Liu -artikkeli

  Body: 

  Ken Liu
  Voikukkien herra

  Ken Liun nimeä ei ole voinut välttää, jos on muutaman viime vuoden aikana seurannut tieteiskirjallisuudelle jaettavien palkintojen ehdokkaita.

  Liu on äärettömän taitava ja monipuolinen kirjailija, jonka teksteissä filosofisuus, koskettavuus ja terävä äly yhtyvät kielelliseen taituruuteen. Hänen luomansa ihmishahmot ja heidän kohtaamansa dilemmat maistuvat aidoilta, oli kyse sitten historiaan pohjautuvasta mielikuvituksellisesta fantasiasta tai avaruuden ääriin kurkottavista tieteistarinoista.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Tiina Raevaara
  Veri joka suonissasi virtaa

  Like

  "Painajaiset asuvat meissä, ne kulkevat aina mukanamme."

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  1980-luvun lopussa Neil Gaiman sai mahdottoman tehtävän. Häntä pyydettiin jatkamaan Alan Mooren Miraclemania.

  Moore oli juuri päättänyt klassisen Miracleman-jatkumonsa (4/16) tilanteeseen, jossa Maapallosta oli tullut kaikkivoipien superihmisten kaitsema utopia. Sodat, rikokset, köyhyys, epätasa-arvo ja kaikki muut tarinoita yleensä motivoivat seikat oli pyyhkäisty kerralla olemattomiin.

 • Anni Nupponen -artikkeli

  Body: 

  Anni Nupponen
  Transhumanistisia unelmia

  Tampereella asuva Anni Nupponen (s. 1981) tunnetaan tarinankertojana, joka yhdistelee sujuvasti tieteiskirjallisuutta, fantasiaa, steampunkia ja myyttejä. Hän debytoi omakustanteena ilmestyneellä romaanillaan Nainen ja kuningas (2008). Kirja voitti vuoden parhaalle kotimaiselle fantasiateokselle myönnettävän Kuvastaja-palkinnon vuonna 2009. Vaskikirjat julkaisi teoksesta uusintapainoksen samana vuonna.

 • Vertigo-tv-sarjat

  Body: 

  Saarnaaja, Saatana ja kuollut nainen
  Vertigo-sarjakuvat valtasivat television

  Amerikkalaiset tv-tuottajat ovat työstäneet näyteltyjä supersankaritelevisiosarjoja iät ja ajat. Teräsmies päätyi kotikatsomoihin jo 1950-luvun alussa, Lepakkomies seuraavan vuosikymmenen lopulla. Harvoin, jos koskaan, on sarjakuvasankareiden tv-vyöry ollut silti yhtä massiivista kuin nyt.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  Valerian and the City of a Thousand Planets

  Muutaman minuutin ajan ehti uskoa, että Luc Besson on tehnyt hyvän Valerian-elokuvan. Leffan alussa kaiuttimista raikaa David Bowien Space Oddity ja kankaalla seurataan, kuinka ihmiskunta tutustuu muihin avaruutta asuttaviin lajeihin. Innostusta herättää myös paratiisimainen planeetta, jossa pitkänhuiskeat pearlit ja vekkulit transmutaattorit elävät sopusoinnussa luonnon kanssa. Mutta kun kuvaan astuvat Valerian (Dane DeHaan) ja Laureline (Cara Delevingne), toiveet haihtuvat kuin pieru Saharaan.