Sarjakuvavuosi 2013 Amerikassa

Sarjakuvavuosi 2013 Amerikassa

Talouslama, nettipiraatit ja suuret mediayhtiöt lyövät kulttuurialaa kuin vierasta sikaa. Luovien ihmisten on entistä vaikeampi saada elanto työllään, mutta silti jotkut taiteilijat jaksavat potkia tutkainta vastaan. Näiden sankareiden ansiosta saimme vuonna 2013 luettavaksemme yllättävän monta laatusarjakuvaa. Ja mikä parasta, suurin osa niistä ammentaa aiheensa tieteistarinoista - sekä lähestyy teemaa kiitettävän omaperäisestä kulmasta.

Kustantamopuolella rohkeimmista avauksista on vastannut Image, jonka tuoretuotteet erottuvat DC:n ja Marvelin tusinatavarasta. Siinä missä kaksi isoa tuuppaavat markkinoille komiteatöinä syntyneitä "mahtitapahtumia", saavat Imagen tekijät vapaat kädet kehitellä omia luomuksiaan. Lopputuloksena on ollut lukuisia uuttaluovia lehtiä, joita ei kannata jättää hyllylle pölyttymään. Varsinkin kun yhtiö myy kunkin sarjan ensialbumia yleensä naurettavan halvalla. Eli siitä vain testailemaan!

Image: Osa 1

Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Ilmiön lopputulemaa visioi Greg Ruckan ja Michael Larkin lähitulevaisuuteen sijoittuva Lazarus-sarjakuva. Sen todellisuudessa ihmiskunta on jakautunut kolmeen ryhmään: muutamaan kaiken omistavaan perheeseen, heidän palvelijoihinsa sekä miljooniin arvottomiin "jätteisiin".

Tarinan valokeila kohdistuu Kaliforniaa hallinnoivaan Carlylen perheeseen - ja erityisesti sen geenimuokattuun nyrkkiin, lähes kuolemattomaan Forever Carlyleen. Hänen tehtävänsä on suojella perhettä ja totella isänsä sekä sisarustensa käskyjä. Kovan koulun läpikäynyt, lääkeaineilla uskollisena pidettävä Forever ryhtyy kuitenkin kyseenalaistamaan rooliaan. Nälkäänsä ruokaa varastavien köyhien teloittaminen ei vain tunnu oikealta. Lisäksi jokin tuntematon taho kuiskii hänen korviinsa, että hän ei ehkä olekaan aito Carlyle.

Vetävästi kirjoitetussa sarjakuvassa kiehtovat spekulatiiviset elementit yhtyvät sukujen väliseen nokitteluun ja syvästi inhimilliseen ihmiskuvaukseen. Armottomat valtakamppailut ja juonittelut heittelevät taistelutaitoista päähenkilöä vaarasta toiseen. Tiivis kerronta avaa tapahtumia ympäröivää yhteiskunnallista todellisuutta sekä Foreverin henkilökohtaista historiaa.

Täydet pisteet ansaitsee myös Larkin taide, jossa on iskevää dramatiikkaa. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus nousee lähes samalle tasolle kuin parivaljakon edellinen yhteinen taidonnäyte, moneen otteeseen palkittu Gotham Central (1/12).

Tiede on uusi rock. Näin julistaa Eric Stephensonin kirjoittama ja Nate Bellegarden taiteilema Nowhere Men.

Dade, Simon, Emerson ja Thomas ovat visionäärisiä tiedemiehiä, median ja suuren yleisön lemmikkejä. Nelikko on perustanut vaikutusvaltaisen suuryhtiö World Corpin, jonka lanseeraamat keksinnöt ovat muuttaneet maailmaa lukemattomin tavoin. Vuosien vieriessä miesten toisistaan poikkeavat näkemykset tieteellisten edistysaskelien tavoitteista ovat kuitenkin johtaneet vakaviin välirikkoihin.

Huumeilla mieltään laajentanut astrofyysikko Thomas on kadonnut kuvioista kokonaan. Organisaation moraalisesta selkärangasta vastannut, neurotieteisiin erikoistunut Dade on vajonnut koomaan. Ihmiskunnan nopeaa tuhoa povaava supernero Simon on lähtenyt omille teilleen. World Corpin lippua pitää liehumassa enää vainoharhoihin taipuvainen Emerson, joka on tehnyt salailusta taidetta.

Firma ajautuu entistä suurempiin ongelmiin, kun sen hallinnoimalla avaruusasemalla puhkeaa outo virustauti. Pitääkseen tiedon poissa mediasta Emerson julistaa koko laboratoriokompleksin karanteeniin. Epätoivoiset tutkijat kuitenkin pakenevat paikalta kokeiluasteella olevan teleportaatiolaitteen avulla. Leviääkö virus nyt koko ihmiskuntaan? Mitä sen aiheuttamat muutokset oikeasti tarkoittavat? Ja kuka löytää karkulaiset ensimmäisenä, Emerson vai Simon?

Tästä lähdetään, mutta tähän ei jäädä, sillä Nowhere Men on todella rikas sarjakuva. Se syventyy teemoihin, hahmoihin ja menneisiin tapahtumiin sarjakuvallisten keinojen ohessa mukaan ujutettujen lehtileikkeiden, mainosten ja kirjallisuuslainausten kautta. Ne on tehty ihastuttavan pieteetillä kunkin ajanjakson designia myöten. Lopputuloksena on kokonaisvaltainen taideteos, joka tuo kiehtovan maailmansa likelle lukijaa. Imee kuin eläin!

TONI JERRMANIN HUIKEA 19-SIVUINEN SARJAKUVAVUOSIARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ. TÄTÄ EI JÄTÄ VÄLIIN KUKAAN HYVÄN SARJAKUVAN YSTÄVÄ!

Top Ten -uutuudet

Jonathan Hickman & Nick Dragotta:
East of West (Image)
Greg Rucka & Michael Lark:
Lazarus (Image)
Matt Fraction & Chip Zdarsky:
Sex Criminals (Image)
Eric Stephenson & Nate Bellegarde:
Nowhere Men (Image)
Brian Wood & co:
The Massive (Dark Horse)
Scott Snyder & Sean Murphy:
The Wake (Vertigo)
Frank J. Barbiere & Chris Mooneyham:
Five Ghosts (Image)
Matt Fraction & David Aja:
Hawkeye (Marvel)
Jeff Lemire:
Trillium (Vertigo)
Matt Fraction & Howard Chaykin:
Satellite Sam (Image)

Top Ten -vanhuudet

Mike Carey & Peter Gross:
The Unwritten (Vertigo)
Ed Brubaker & Sean Phillips:
Fatale (Image)
Useita:
Crossed (Avatar)
Joe Hill & Gabriel Rodriguez:
Locke & Key (IDW)
Mike Mignola:
Hellboy (Dark Horse)
Mike Mignola, Christopher Golden & Ben Stenbeck:
Baltimore (Dark Horse)
Cullen Bunn & Brian Hurtt:
The Sixth Gun (Oni)
Useita:
B.P.R.D. (Dark Horse)
Brian Michael Bendis & Michael Avon Oeming:
Powers (Icon)
Brian K. Vaughan & Fiona Staples:
Saga (Image)