Jonathan Lethem ”Genret ovat kangastusten tapaisia hallusinaatioita”

AK: Genrettömän kirjan kirjoittaminen on monien mielestä kaupallinen riski. Kaikesta huolimatta otit tämän riskin jo ensimmäisessä romaanissasi Musiikkiuutisia ja olet jatkanut samalla linjalla näihin päiviin asti. Ajattelitko tuota riskiä kirjoittaessasi esikoisteostasi?

JL: En koskaan. Onnellisissa harhakuvissani maailma odotti vain ja ainoastaan minun romaaniani. Ajattelepa - oikein tehtynä, mikä voisi olla houkuttelevampi kuin Kaliforniaan sijoitettu kovaksikeitetyn dekkaritarinan ja dystopian yhdistelmä? Se oli ajatukseni kirjoittaessani Musiikkiuutisia.

AK: Raymond Chandlerin ja Philip K. Dickin lisäksi olet maininnut monia kirjailijoita, jotka ovat vaikuttaneet kirjoittamiseesi. Heidän joukossaan muun muassa Franz Kafka, Italo Calvino ja Jorge Luis Borges. Onko näillä kirjailijoilla yhä suuri vaikutus sinuun vai oletko löytänyt uusia inspiraation lähteitä?

JL: Saan vaikutteita uusilta kirjailijoilta joka päivä. Sen jälkeen kun löysin nuo mainitsemasi kirjailijat, olen vuorostani huumaantunut ja hullaantunut edelleen monista muista. Don Delillo, Richard Yates, Christina Stead, Patricia Highsmith, Thomas Berger, Anna Kavan, Donald Barthelme… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kirjailijan pitää ruokkia itseään lukemalla - tai ainakin minun pitää. On aikoja, jolloin saatan kirjoittaa kirjan tai ehkä pelkästään tarinan, luvun tarinasta, kappaleen tai lauseen, joka on luotu kokonaan

jonkin uuden kirjailijanimen lumoissa.

Tällä hetkellä kirjoitan romaania, joka (omasta mielestäni) on peräisin Iris Murdochilta. Mutta tietenkin lopputulos on auttamattomasti enemmän omaa jälkeäni kuin Murdochin. Hänen vaikutustaan ei edes erottaisi, jollen nyt itse mainitsisi asiasta. Tässä on ehkä suurin ero aikaisempien teoksieni ja nykyisen kirjoittamiseni välillä: muiden kirjailijoiden piirteet olivat aikoinaan hyvinkin näkyvästi esillä, mutta nyt oma ääneni on noussut esiin peittäen alleen selvät vaikutteet.

Huolimatta tästä kaikesta ne kirjailijat, jotka ensimmäisinä innoittivat minua, ovat edelleen kirjoittamiseni pohjalla. Joukossa on niin mainitsemiasi kirjailijoita kuin myös koko joukko muita: Chandler, Dick, Kafka, Lewis Carroll, Graham Greene. Jollain tapaa he ovat kaivautuneet syvimmälle kirjoittamiseni DNA:han. Syvälle aivojeni piirilevyihin.

ALEKSI KUUTION JONATHAN LETHEM-HAASTATTELU JATKUU TÄHTIVAELTAJA 3/04:ssä.