Elokuvat

Fantastic Four 2: Rise of the Silver Surfer
- Fantastic Four 2: Hopeasurffari

Silotellun muovinen Ihmenelos-kokemus lennähti valkokankaille ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten (TV 3/05). Mitään ihmeempää eivät tekijät erheistään oppineet, joten puikoissa on jälleen Tim "En Osaa" Story. Tarinakin on pelkkää pöljällä dialogilla sekä esiteinejä kosiskelevalla "huumorilla" tuettua mössöä.

Ihmenelosten nuorekas superjulkkutiimi on tällä kertaa otsikoissa Reed Richardsin (Ioan Gruffudd) ja Sue Stormin (Jessica Alba) tulevien häiden takia. Nukkenaama-Sue kyynelehtii, kun tuleva siippa on kiinnostunut enemmän teknovimpainten näpertelystä kuin hääjärjestelyistä. Tytteli pysyy kannassaan, vaikka Maapalloa riivaavat käsittämättömät luonnonilmiöt, jotka povaavat koko planeetalle täystuhoa. Häät ovat ja pysyvät etusijalla. Lapsiakin olisi kiva saada mälsän sankaritoiminnan sijaan.

Pasmat sekoittaa taivailla lautaileva Hopeasurffari. Sulaa metallia muistuttava avaruusmuukalainen porailee sinne tänne jättimäisiä reikiä, eikä perässä ravaava nelikko saa miestä millään kuriin. Onneksi spandex-pelleihin kyllästyneellä armeijalla on ässä hihassaan: pyydetään apuun yllättäen henkiinherännyt Victor Von Doom (Julian McMahon), joka tunnetaan myös maailman lapsellisimpana pahiksena. Ja johan alkaa lyyti kirjoittaa entistäkin surkuhupaisampaa juonta.

Elokuvan onnistunein aspekti on itse Hopeasurffari. Doug Jonesin pohjalta animoitu hahmo on liikkeiltään ja olemukseltaan sopivan toismaailmallinen mutta silti traagisen inhimillinen. Lisäsyvyyttä hahmoon tuo Laurence Fishburnen tunteettomuutta sekä tunnekylläisyyttä hyvin ilmentävä äänityö. Sen sijaan planeettoja syövä Galactus on tässä inkarnaatiossaan lähinnä huono vitsi, josta puuttuu kaikki sarjakuvista aistittava mahtipontisuus. Suttuista pilveä on vähän vaikea pelätä. Loppuratkaisussa koko kosmiseksi rakenneltu uhkaavuuskin paljastuu vielä suuren luokan kuplaksi.

Vaikka Fantastic Four 2 on vain puolitoistatuntinen, tuntuu se teatterissa kärvistellessä kolme kertaa pidemmältä.

Toni Jerrman - 2 tähteä

ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 2/07:ssä. Mukana mm. Spider-Man 3, Pirates of the Caribbean 3, Next, Fountain, Bridge to Terabithia, Teenage Mutant Ninja Turtles, Death Proof, Severance ja Inland Empire.