DVD-kuvat

<b>When the Last Sword Is Drawn

(Suomi-versio)</b>

Universalin levittämä Asian Vision -sarja on piristysruiske Suomen dvd-markkinoille. Erityisesti tuoreisiin korealaisiin ja japanilaisiin elokuviin erikoistunut merkki kätkee alleen tyylilajeja toiminnasta kauhuun, samuraieepoksista scifiin ja ihmissuhdesopasta supersankareihin. Luvassa on siis juuri sitä Aasia-kamaa, jota normaalisti olemme saaneet nähtäväksemme vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Ja jo tämän vuoden aikana leffoja on tuloillaan parikymmentä - ensimmäisen seitsikon koostuessa hyvinkin paljon toisistaan poikkeavista filmeistä.

  

Yojiro Takitan ohjaama When the Last Sword Is Drawn on samuraikulttuurin iltaruskoon sijoittuva elokuva, joka avaa mielenkiintoisen näkymän niin tuohon historialliseen ajanjaksoon kuin yhden hieman erikoisemman soturin elämäänkin. Yoshimura (Kiichi Nakai) on alaluokkainen maalaissamurai, joka joutuu hylkäämään klaaninsa kyetäkseen hankkimaan elannon perheelleen. Hän päätyy lopulta suurkaupungin järjestyksenpidosta vastaaviin shinsegumi-joukkoihin sekä viimeisten shogunien palkkalistoille. Koko maa kuohuu eri ryhmittymien taistellessa vallasta ja lopulta jokaisen on valittava puolensa tulevassa sodassa.

Tarina keriytyy esiin takaumina, joissa Yoshimuran kohtaloa muistelevat niin hänen shinsegumi-kumppaninsa (Koichi Sato) kuin kyläkoulun oppilaansakin (Takehiro Murata). Muoto toimii erinomaisesti kasvattaen vähitellen päähenkilön luonnekuvaa sekä näkemystä aikakauden politiikasta, filosofioista ja elämäntavoista. Vala velvoittaa ja kunnia ohjaa, eikä häpeä tule kuuloonkaan.

Kaikkiaan kokonaisuudesta rakentuu ihmisläheinen, monipuolinen ja synkemmistä sävyistään huolimatta paikoin myös hauska laatuelokuva, joka ei mässäile väkivallalla, mutta pitää tiukasti otteessaan myös toiminnallisen viihteen ystävät. Patetian puolelle sorrutaan ainoastaan itkunväännöiksi vanutetuissa loppukohtauksissa.

Mikäli Japanin historia kiehtoo, unohda Tom Cruisen tähdittämä Last Samurai -jenkkihattara ja hanki käsiisi When the Last Sword Is Drawn - pääset huomattavasti lähemmäksi aitoja tunnelmia.

Leffa ••••

Kuva ••••

Lisät •

Ainoastaan muutama Asian Vision -traileri sekä kaksi huippulyhyttä biografiaa. Sääli, sillä maailmalta olisi kyllä löytynyt myös kahden levyn paketteja, joissa ekstramateriaaleihin on panostettu kunnolla.

TONI JERRMANIN DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 1/04:ssä YHTEENSÄ 12-SIVUN VERRAN! Mukana mm. BLUE LIGHT, SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, RETURNER, FULLTIME KILLER, TAIVAALLISET TAPPAJAT, VOODOO PASSION, GIRL FROM RIO, INVISIBLE INVADERS, JASON X, DARKNESS FALLS etc etc.