• Pääkirjoitus

    Body: 

    Kun kolmisenkymmentä vuotta sitten suunnittelimme ensimmäistä Finncon-tapahtumaa, oli suomalainen con-kulttuuri vielä lapsenkengissään. Nykyisin tilanne on aivan toisenlainen. Finnconeja on lähes vuosittain ja niitä järjestetään ympäri maata – lukuisista pienimuotoisista spefi-tilaisuuksista ja erilaisista populaarikulttuuritapahtumista nyt puhumattakaan. On Åcon, Ropecon, Animecon, Desucon, Tracon, Popcult ja niin edelleen.

  • Sisällysluettelo

  • Maria Turtschaninoff -artikkeli

    Body: 

    Maria Turtschaninoff
    Muumien varjosta

    Mitä tulee mieleen sanaparista suomenruotsalainen fantasia? Ensimmäisenä varmaan muumit ja Tove Jansson… Hyvässä lykyssä myös Yvonne Hoffman ja Irmelin Sandman Lilius. Sitten saattaakin lyödä tyhjää.

    Jotain on nyt kuitenkin tapahtumassa, sillä ruotsiksi kirjoitetut kummat tarinat nostavat päätään myös Suomessa. Mia Franck, Kaj Korkea-Aho, Hannele Mikaela Taivassalo ja Jenny Wiik ovat kirjailijoita, joita kannattaa seurata – sekä tietenkin Maria Turtschaninoff, modernin suomenruotsalaisen fantasian kärkinimi.

  • Kirja-arvostelut

    Body: 

    Tiina Raevaara
    Yö ei saa tulla

    Paasilinna

    ”Se, mikä ihmisessä on, koituu hänen kohtalokseen.”

    Tiina Raevaara arvosteli Tähtivaeltajan numerossa 1/12 saksalaisen E. T. A. Hoffmannin novelliklassikoita sisältäneen Yökappaleita-kokoelman. Hän nosti erityisesti esiin vaikuttavan Nukuttaja-tarinan, jonka keskiössä ovat mm. pakkomielteet, nukkenainen sekä silmiä irti riipivä Nukkumatti-hahmo. Nyt Raevaara on kirjoittanut hienon romaanin, joka varioi samaa aihioita suomalaisissa maisemissa.

  • Sarjakuva-arvostelut

    Body: 

    Kauhusarjakuviin erikoistunutta Creepy-lehteä julkaissut James Warren päätti vuonna 1965 kokeilla siipiään myös sotasarjakuvien parissa. Blazing Combat -lehden päätoimittajaksi ja käsikirjoittajaksi valikoitui alan mestari Archie Goodwin. Piirtäjiksi haalittiin tallin parhaat tähdet Wallace Woodista John Severiniin ja Reed Crandallista Joe Orlandoon. Julkaisun kansitaiteesta vastasi legendaarinen Frank Frazetta.

  • Dvd-arvostelut

    Body: 

    The Colossus of New York
    (USA-versio)

    Ihmisyyden syvintä olemusta sekä keino-olentoteknologian kehityslinjoja perataan auki myös Eugène Lourién The Colossus of New York -elokuvassa. Vuonna 1958 valmistunut pienimuotoinen filmi on yksi välietappi matkalla Mary Shelleyn Frankensteinista kohti tämän päivän koneälyvisioita.

  • Rjurik Davidson -haastattelu

    Body: 

    Rjurik Davidson
    Filosofi-salamurhaaja maailman ääristä

    Australialainen kirjailija Rjurik Davidson on jo parin vuoden ajan asunut Suomessa. Australiassa hänet on palkittu lupaavan tulokkaan Aurealis-palkinnolla.

    Davidsonin ensimmäinen kirja, novellikokoelma The Library of Forgotten Books ilmestyi englantilaiselta PS-pienkustantamolta vuonna 2010. Esikoisromaani Unwrapped Sky (2014) päätyi sitten jo vaikutusvaltaisen Tor-firman listoille.

  • Quark-artikkeli

    Body: 

    Quark
    Roskakuskit pelastavat galaksin

    Maailmankaikkeus on täynnä lyhytikäisiksi jääneitä scifi-televisiosarjoja. Yksi niistä on pikapikaa Tähtien sodan vanavedessä syntynyt humoristinen Quark (1977–78). Sen loi Salainen agentti 86 -sarjalla mainetta niittänyt Buck Henry.

    Quark ei ollut kuitenkaan niin fiksu kuin edeltäjänsä, joten koko galaksin roskista putsannut tieteisvitsi lopetettiin jo kahdeksan jakson jälkeen. Mutta voi tytöt ja pojat, miten ihastuttavan tyhmiä nuo jälkipolvien iloksi jääneet seikkailut ovat!

  • Elokuva-arvostelut

    Body: 

    Mad Max: Fury Road

    Harva elokuva rokkaa niin vimmatusti, ettei järjenpuute häiritse pätkääkään. Mad Max: Fury Road on tällainen ihme. Vanha herra George Miller näyttää nuoren polven ohjaajille närhen munat toimintajaksoilla, jotka iskevät kuin triljoonabiljoonaziljoona volttia.

    Kolmekymmentä vuotta sitä saatiin odottaa, mutta nyt tulevaisuuden joutomaiden yksinäinen maankiertäjä on jälleen täällä. Mad Maxin rooliin valitulla Tom Hardylla ei ole Mel Gibsonin kaltaista karismaa, mutta herran osa onkin kulkea heittopussin lailla pulasta toiseen.