• Pääkirjoitus

  Body: 

  Kirjailija Tuomas Kyrö vitsaili (?) Suomen Kuvalehden blogissaan, että jos kirjalla on ideologinen päämäärä, kyseinen teos joutaa roskakoriin. Näin päätöntä lausuntoa voisi odottaa vain omaan ylemmyydentunteeseensa tukehtuneelta keskiluokkaiselta valkoiselta mieheltä.

  Todellisuudessa hyvä ja kestävä kirjallisuus on aina yhteiskunnallisesti relevanttia. Se ottaa kantaa, tuo esiin näkökulmia ja kertoo jotain oleellista ihmisyydestä ja ihmisenä olemisesta. Vain silloin, kun kirjailijalla ei ole mitään sanottavaa, on lopputulos turhanpäiväistä ongelmajätettä.

 • Sisällysluettelo

 • Kameron Hurley -artikkeli

  Body: 

  Kameron Hurley
  ja brutaalien naisten esiinmarssi

  Helsingin Worldconissakin esiintynyt yhdysvaltalainen Kameron Hurley (s. 1980) on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista scifi- ja fantasiakirjailijoista. Hän kirjoittaa raadollista, omintakeista ja viihdyttävää proosaa, joka tuulettaa genrekuvioita ja antaa tukkapöllyä perinteisille sukupuolirooleille. Eikä hän tyydy vain siihen, vaan luo kokonaan omanlaisiaan maailmoja, joiden säännöt avautuvat lukijalle vähä vähältä.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Rivers Solomon
  Menneisyyden kaiku

  An Unkindness of Ghosts
  Suom. Einari Aaltonen. Like

  Ihminen tulee onnelliseksi jo siitä, että laadukasta avaruusscifiä saadaan suomeksi varsin tuoreeltaan. Eikä se tosiaan jää ainoaksi ilonaiheeksi, jonka Rivers Solomonin esikoisromaani Menneisyyden kaiku saa aikaan.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  Ada viidakossa

  Vanhat patut saattavat muistaa Francesco Tullio Altanin Ada viidakossa -sarjakuvan Tapiiri-lehdessä julkaistuna jatkosarjana. Nyt tämä hienostunut ja elegantti – vai oliko se sittenkin kyyninen ja inhorealistinen? – klassikko on vihdoin saatu suomeksi yksissä kansissa. Kiitos tästä kulttuuriteosta kuuluu Asema Kustannukselle, Zum Teufelille ja Täysi Käsi Oy:lle. Ja tähän perään taputuksia ja hurraa-huutoja!

 • Dvd-arvostelut

  Body: 

  Aelita
  (Ruotsi-versio)

  Aleksei Tolstoin paljolti Marsiin sijoittuvaan tieteisromaaniin pohjautuva venäläinen mykkäelokuva Aelita (1924) lukeutuu scifi-filmien varhaisklassikoihin. Yakov Protazanovin ohjaama leffa käyttää alkuperäisen kirjan tapahtumia kuitenkin vain päähenkilön, insinööri Losin (Nikolai Tsereteli), kuvitelmina. Sen sijaan elokuva keskittyy Losin ja tämän Natasha-vaimon (Valentina Kuindzhi) väliseen mustasukkaisuusdraamaan sekä uuden ja uljaan Neuvostoliiton synnyintuskiin.

 • Siiri Enoranta -artikkeli

  Body: 

  Siiri Enoranta
  Taikaa tihkuvat tarinat

  Tampereella asuva Siiri Enoranta (s. 1987) on tuottelias fantasiakirjailija, jonka tarinat ovat innostaneet ja viehättäneet lukijoita ja kriitikoita. Hänen tuotantonsa on monipuolista ja vetoaa hyvin erilaisiin yleisöihin. Osa teoksista sijoittuu täysin omalakisiin fantasiamaailmoihin, kun taas toisissa on lähtökohtana reaalimaailma.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  Deadpool 2

  Ensimmäinen Deadpool-leffa (1/16) oli raikas tuulahdus, joka kiskoi alushousuistaan paikoin hyvinkin räävitöntä huumoria. Piikkejä lennätettiin supersankarigenren kliseistä ja kaikesta muusta, mikä tekijöitä sattui huvittamaan. Filmin nähtyään jäi silti kaipaamaan vielä rohkeampaa irrottelua.